Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

-20%
De Ce E Sexul O Placere? Evolutia Sexualitatii Umane- Recenzie

Descriere: Jared Diamond este profesor la UCLA, in specialitatea biologie si biogeografie. Este autorul mai multor carti, printre care "Guns, Steel and Germs", care s-a bucurat de un imens succes.
Cartea de fata incearca sa explice cum a evoluat sexul de la o functie exclusiv biologica, de reproducere- asa cum este la majoritatea animalelor- la una sociala, cu un scop aparent fara avantaj evolutiv: obtinerea placerii. Vom afla ca obtinerea placerii este intrinsec un avantaj, aparut datorita evolutiei.
In primul rand autorul defineste sexualitatea normala pentru cele aproximativ 4300 de specii de mamifere din lume, dintre care noi oamenii nu suntem decat una.
• Astfel, in cazul majoritatii speciilor, atat masculii cat si femelele duc o viata solitara intalnindu-se doar pentru actul imperecherii.
• Masculii nu ofera mai apoi ingrijiri paterne, nici nu da vreun semn de recunoastere a anumitor pui ca urmasi ai sai printr-un devotament exclusivist in defavoarea altor pui din haita sau cireada.
• In general, la speciile sociabile de mamifere, actul sexual se desfasoara in public, in fata celorlalti membri ai grupului, in timpul perioadei fertile femela imperechindu-se cu majoritatea membrilor grupului.
• In cele din urma, la majoritatea populatiilor de mamifere salbatice nu este clar stabilita existenta menopauzei ca fenomen regulat-majoritatea mamiferelor salbatice sunt inca fertile in momentul mortii.
In comparatie, comportamentul sexual uman este total diferit:
• In societatile umane femeile si barbatii ajung in final la o relatie de cuplu de lunga durata, pe care ceilalti membri ai societatii o considera un contract cu obligatii reciproce.
• Cei doi parteneri au adesea relatii sexuale si de cele mai multe ori, daca nu exclusiv, unul cu celalalt.
• Pe langa faptul ca este o legatura sexuala, casatoria este un parteneriat pentru cresterea in comun a copiilor ce rezulta din ea.
• In pofida faptului ca traiesc intr-un cuplu, un sot si o sotie nu traiesc in izolare,ci in mijlocul unei societati alcatuite din alte cupluri cu care au relatii economice si cu care impart accesul la un teritoriu comun.
• Partenerii casatoriti fac dragoste in intimitate, iar ovulatia la femei este ascunsa nu numai pentru potentialii parteneri sexuali dar chiar si pentru majoritatea femeilor. Astfel, receptivitatea sexuala a unei femei se intinde dincolo de aceasta perioada si majoritatea imperecherilor au loc in momente nefavorabile conceperii.
In consecinta, actul sexual uman este mai mult intretinut de dragul obtinerii placerii, decat in scopul inseminarii.
Toate caracteristicile sexualitatii umane: relatiile de lunga durata, ingrijirea parinteasca in comun, sexul in intimitate, ovulatia ascunsa, receptivitatea feminina extinsa, sexul pentru placere si menopauza femeilor - constituie ceea ce noi consideram o normalitate sexuala.Suntem amuzati sau dezgustati sa citim despre obiceiurile sexuale ale elefantilor, soarecilor, urangutanilor, ale caror vieti ni se par cel putin ciudate, dar din punctul de vedere al celorlalte 4300 de specii de mamifere din lume, spune Diamond, noi suntem cei mai ciudati.
In primul rand, din punct de vedere biologic, activitatea sexuala umana pare a fi o risipa enorma de energie. De ce nu au femeile semnale clare de ovulatie, ca majoritatea celorlalte femele animale, ca sa putem restrange sexul la momentele cand ne poate servi intr-adevar la ceva bun, procrearea de urmasi?
Raspunsul "pentru ca sexul uman e o placere" din pacate nu ii satisface pe oamenii de stiinta : exista si alte animale care simt placerea: soarecii marsupiali, care par sa se distreze mult mai bine decat noi daca luam durata unu act sexual (pana la 12 ore); cainii si multe alte animale,care simt placerea doar atunci cand femela poate fi fertilizata - fapt recunoscut firesc ca o consecinta a selectiei naturale. De vreme ce noi, oamenii, suntem o exceptie prin ovulatia ascunsa, receptivitatea continua si sexul de placere, asta mai mult ca sigur- spune autorul- se intampla pentru ca asa am evoluat. Cheia intelegerii sexualitatii umane consta in recunoasterea faptului ca ea este o problema de biologie evolutionista.
Prima speculatie stiintifica care sa explice aceasta evolutie diferita este faptul ca statutul neajutorat al copiilor dupa nastere atrage dupa sine necesitatea ingrijirilor parentale mai complexe si pe perioade lungi de timp. Puiul de om ramane neajutorat dupa nastere,cel putin in primii 10 ani nefiind capabil sa-si procure singur hrana, deci sa supravietuiasca. Chiar si in vremurile noastre este dificil pentru o mama singura sa-si creasca copilul, dar era mult mai dificil in timpurile preistorice : astfel, femeia a trebuit sa dezvolte solutii sa-l faca pe barbat sa ramana langa ea pentru a-i acorda ajutor in cresterea copilului: solutia a fost sa ramana receptiva din punct de vedere sexual si dupa ovulatie, astfel incat, facand dragoste de cate ori vrea, masculul sa nu mai plece sa-si caute alte partenere sexuale si sa imparta cu ea ratia zilnica de vanat. Astfel, s-a stabilit ca sexul este o placere pentru noi deoarece s-a dezvoltat pe seama faptului ca femeile au ovulatie ascunsa si sunt tot timpul receptive.
Totusi, dupa ce s-au aflat mai multe despre comportamentul animal, s-a descoperit ca aceasta teorie a sexului bazat pe valorile familiale lasa mult de dorit. Exista numeroase exceptii in regnul animal ( maimute, pasari ) care fie, desi fac dragoste mai des decat noi, nu trebuie sa mentina niciun legamant de cuplu, fie nu au nevoie de asemenea "mite" sexuale ca sa-si convinga perechea sa ramana cu ea si urmasul lor. Astfel ca aprecierile recente ale oamenilor de stiinta cu privire la aceste paradoxuri au iscat numeroase teorii:
Exista o teorie a "prostitutiei" propusa de un om de stiinta (barbat), potrivit careia femeile au evoluat in sensul stabilirii unui schimb intre favorurile sexuale si carnea luat de la vanatorii masculi; mai exista o teorie a genelor mai bune obtinute prin incornorare; o alta propusa de o femeie potrivit careia femeile constiente de pericolul si durerile nasterii, au incercat sa evite relatiile sexuale in perioada ovulatiei,etc,etc (sunt detaliate in carte); dar din punctul de vedere al plauzabilitatii si rezistentei in timp, doua astfel de teorii, desi diametral opuse, au reusit sa convinga:
• Teoria "tatalui acasa" afirma ca ovulatia ascunsa a evoluat ca sa promoveze monogamia, sa-l forteze pe barbat sa stea acasa- astfel, el fiind sigur ca femeia nu face sex si cu alti barbati in timp ce el este plecat, iar urmasii sunt sigur ai lui;
• Teoria "mai multor tati" afirma ca ovulatia ascunsa a aparut ca sa le permita femeilor accesul la mai multi parteneri sexuali ca sa-i faca sa nu fie siguri daca au contribuit sau nu la procrearea copiilor- se stie ca la inceputurile societatii infanticidul (omorarea progeniturii de catre un rival aspirant la mama acestuia) era o practica obisnuita, ca si la rudele noastre mamiferele, de altfel.
Pentru a vedea care dintre aceste teorii este valabila, doi biologi suedezi au realizat un studiu important. Astfel, stiind ca oamenii, cimpanzeii si gorilele sunt din punct de vedere genetic 98% identici si ca s-au desprins din acelasi stramos ("Veriga lipsa") acum aproximativ 9 milioane de ani, au incercat sa afle raspunsul in genetica: care erau obiceiurile sexuale ale stramosilor nostri si cum s-au transmis la om? Astfel, sustin biologii, ovulatia ascunsa a aparut intr-un moment in care stramosii nostri aveau inca relatii sexuale promiscue, iar ovulati ascunsa le-a permis femelelor sa-si imparta favorurile sexuale cu mai multi barbati, niciunul sigur de paternitatea asupra copiilor ( aici devine valabila teoria "mai multor tati"). Din momentul in care femela-maimuta si-a dezvoltat ovulatia ascunsa in scopul de mai sus, s-a folosit de aceasta ca sa seduca un mascul puternic, pe care sa-l oblige sa stea cu ea, pentru a-i oferi ei si copilului protectie ( teoria "tatalui acasa"). Practic, sustin biologii suedezi, cele doua teorii se completeaza .
Dar totusi, de ce si-au dorit femeiele atat de mult un barbat care sa le ofere protectie si stabilitate economica ? Din nou, unele studii ne ofera surprize. Ca vanator, barbatul isi irosea cea mai mare parte din timp, aducand hrana multa dar la intervale lungi de timp, insuficiente pentru a intretine familia. In schimb femeia, pe langa grija copiilor, aduna fructe si larve, in unele cazuri chiar se ocupa de recolta: astfel mancarea procurata de femei era regulata, aducand avantaje alimentare mai mari decat barbatul. Se cunoaste de altfel ca si in zilele noastre, rolul multor barbati este mai mult figurativ, multe femei fiind capabile sa-si creasca singure progeniturile. Care este rolul barbatului in procesul evolutiv, ramane o intrebare deschisa.
Alte mistere ramase nerezolvate, pe care biologii se chinuie sa le inteleaga, sunt semnalele sexuale: sanii la femei ( din moment ce sanii mai mari nu inseamna neparat mai mult lapte, acesta fiind secretat de o glanda care nu are legatura cu marimea) si penisul mai mare ( fara vreun avantaj evolutiv, din moment ce rudele noastre, maimutele mari, se descurca cu un penis mult mai mic, oferind chiar aceeasi placere; mai mult decat atat, un penis mai mare reprezinta o ocazie pierduta : pentru ca energia unui corp este constanta, iar aceasta energie ar fi putut fi folosita pentru dezvoltarea tesutului creierului decat pentru cel al penisului, barbatul al carui creier ar fi astfel reconceput, ar avea un avantaj important). Astfel, sexualitatea umana inca are intrebari care ne pot oferi suprize, ridicand probleme evolutioniste nerezolvate.

Recomanda unui prieten Printeaza

Alte carti de Jared Diamond

Bookmark and Share

Autori: Jared Diamond | Editura: Humanitas | ISBN: 978-973-50-2618-9 | Categorie: Altele  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Visul învolburat al celor nouã

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Kim Man Jung

Visul învolburat al celor nouã

Kim Man-Jung (1637-1692) este unul dintre marii scriitori clasici coreeni. Provenit dintr-o familie de carturari, el insusi ajungand inalt functionar, cade in dizgratie si este exilat, in 1689, pe o insula in extremitatea sudica a tinuturilor coreene. Acolo va scrie Visul învolburat al celor noua, un roman a carui actiune se petrece în China. Discipol al marelui maestru Yoo-Gwan, Sang-Jin se indragosteste in drumul de intoarcere de la Palatul de Clestar, de cele opt zane mesagere pe care le zareste pe un pod, pe Varful cu Lotusi. Si zanele, si discipolul sunt trimisi in Infern si apoi in exil printre oameni. Sang-Jin renaste ca So-Yoo, intr-o familie saraca, la marginea Imperiului. Ajunge insa un mare invatat, inalt functionar si chiar general victorios. Destinul privilegiat, intamplarile spectaculoase, intalnirile miraculoase si aventura fac din istoria lui So-Yoo un Bildungsroman.

  

Primul Om

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Albert Camus

Primul Om

...Acest "ultim Camus" constituie un document excepţional asupra formării uneia din cele mai valoroase conştiinţe ale secolului, Le Monde 1994"... Este un document unic, întrerupte ale lui Abert Camus, la fel de preţioase, la fel de dureroase, la fel de veridice ca şi cele ale lui Jean-Jaques Rousseau."L'Eveniment 1994 "Un elan, o forţă irezistibilă anunţă măreţia creaţiei. Ne trezim dintr-odată în faţa inspiraţiei care ţâşneşte, în acea clipă în care cartea nu există încă, în timp ce minunate fraze abundă deja vârtej: o lucrare preistorica, pentru că primul om este o carte asupra timpului", Telerama 1994

  

Jurnalul Unei Scriitoare

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat
-20%

Virginia Woolf

Jurnalul Unei Scriitoare

Un omagiu adus scriitoarei de Leonard Woolf, avand la baza jurnalul pastrat de autoare timp de 27 de ani. Note referitoare la propria scriitura, simple exercitii literare, relatari legate de persoane sau episoade din viata care i-au influentat opera, comentarii pe marginea unor opere literare - iata cateva elemente care intregesc portretul unei figuri emblematice in peisajul literaturii universale.

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark