Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

De ce nu dispare Dumnezeu - Stiinta creierului si biologia credintei

Descriere: « Dumnezeu a murit (Nietzsche)
Nietzsche a murit ( Dumnezeu) »

Nietzsche, ca si alti mari ganditori rationalisti ai sec. 19 - inc 20 (Freud, Marx, Frazer, Russel), il privea pe Dumnezeu ca un vestigiu al trecutului nestiintific, pe care umanitatea avea sa il depaseasca pe masura ce nivelul educational crestea. Cum stiinta a oferit multe explicatii realiste pentru misterele existentei, se astepta ca atractia irationala pentru religie si Dumnezeu in toate incarnarile sale, sa dispara. Dar iata ca, spun autorii, si in noul mileniu- o epoca a unei iluminari stiintifice si tehnologice fara precedent- religia si spiritualitatea sa continue sa dainuie. Daca Nietszche si contemporanii sai ar fi trait sa vada aceasta, probabil ca ar considera supravietuirea lui Dumnezeu drept un triumf al ignorantei asupra ratiunii. Convinsi ca credinta religioasa este bazata pe superstitie si iluzionarea eului temator, ar trage concluzia ca oamenii pur si simplu se atarna de Dumnezeu pentru ca le lipseste curajul de a infrunta lumea fara El.

Autorii, 2 neurologi si un psihiatru, considera insa ca nu este asa. Tenacitatea religiei se bazeaza pe faptul ca conexiunile creierului uman ofera credinciosilor experiente mistice care sunt adesea interpretate drept asigurari ca Dumnezeu exista. Acest lucru se datoreaza tot Evolutiei, care a favorizat capacitatile religioase ale creierului pentru ca s-au dovedit a fi foarte benefice omului:

 Beneficiile religiei pentru sanatate sunt impresionante : oamenii cu orice credinta traiesc mai mult, au mai putine afectiuni ale inimii si un sistem imunitar mai bun (unele cercetari sustin ca lipsa implicarii religioase are un efect asupra mortalitatii echivalent cu 40 de ani de fumat un pachet pe zi- gasiti detalii in carte) . Mai mult, rata abuzului de droguri, alcool, a divortului, suicidului, depresiei, anxietatii, este mult mai scazuta in randul indivizilor religiosi. Si poate cel mai sanatos aspect al religiei este sentimentul de control asupra unei lumi nesigure si haotice . Credinta intr-o putere mai inalta ofera credinciosilor asigurarea ca viata lor are un sens si un scop, ca nu sunt singuri in lupta pentru supravietuire si ca nu au de ce sa se teama. Aceasta credinta a fost o cruciala sursa de incredere si motivatie pentru umanitate, modelandu-i o mare parte din istorie si constituind o sursa de supravietuire a rasei. Astfel, avantajele puternice pentru supravietuire ale credintelor religioase ne arata ca este foarte probabil ca evolutia sa fi intensificat circuitele neurologice pentru a face posibil comportamentul religios, starile transcendente interpretate de noi ca fiind prezente ale unor puteri spirituale superioare.

Nu exista dubii ca starile transcendente din care apar religiile sunt neurologic reale- spun autorii – studiile de imagistica arata ca sunt functii observabile ale creierului, marea intrebare la care se cauta raspuns este: sunt aceste stari doar rezultatul functiei neurologice ( conexiuni neuronale create de creier) sau chiar sunt experiente autentice pe care creierul este capabil sa le perceapa?

Pentru a da un raspuns acestei intrebari, autorii incep printr-o descriere a felului in care functioneaza creierul, ajungand la o concluzie interesanta: ceea ce credem despre realitate este doar o redare a realitatii create de creier. Nu exista o experimentare directa a realitatii, toate lucrurile pe care le percepe mintea –ganduri, sentimente, amintiri, dorinte, revelatii- intra in constiinta dupa ce au fost “adunate” si procesate bucata cu bucata de creier . Iar creierul are o constructie limitata si isi bazeaza perceptiile pe invatare. Experienta noastra asupra realitatii reprezinta numai descrieri la mana a doua a ceea ce ar putea fi sau nu real. Atunci, poate ca misticii au dreptate : realitatea mistica ca dedesubtul felului in care mintea percepe ganduri, amintiri, emotii si obiecte, dedesubtul constiintei pe care o socotim sinele, se afla un sine mai profund, capabil sa perceapa o alta realitate, dincolo de cea construita subiectiv de creier, ar putea fi o posibilitate demna de luat in calcul .

Procesul de functionare a creierului si de formare a sinelui este detaliat in carte, fiind destul de complex pentru a putea fi explicat in cateva cuvinte. Cartea mi s-a parut insa una dintre cele mai interesante aparute in acest domeniu al stiintelor de frontiera, despre natura umana.


Bookmark and Share

Autori: Eugene d’Aquili, Vince Rause, Andrew Newberg | Editura: Curtea Veche | Anul aparitiei: 2008 | ISBN: 978-973-669-672-5 | Numar de pagini: 264 | Categorie: Altele  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Andrei Kurkov.

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Andrei Kurkov

Andrei Kurkov.

„Moartea pinguinului este o sclipitoare acrobaţie satiricã despre viaţa Kievului de astãzi. Aveţi grijã însã — stilul lui Kurkov dã dependenţã maximã!“ Punch

  

Samuraiul

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Shusaku Endo

Samuraiul

"Alegand drept sursa de inspiratie calatoria reala a samuraiului Hasekura, Endo infatiseaza cu maiestrie lupta dintre identitatea individuala a occidentalului si cea colectiva a Extremului Orient, sondand astfel profunzimile sufletului omenesc, de unde izvorasc onoarea, credinta si puterea de a rezista loviturilor sortii. Rezultatul este acest roman de o extraordinara forta evocatoare." Lybrary Journal

  

Toamna Patriarhului

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat
-20%

Gabriel Garcia Marquez

Toamna Patriarhului

In anii in care scriu aceste amintiri am savarsit minunea ca nici un fel de muzica s anu ma deranjeze la scris, desi poate ca nu sunt constrient de alte virtuti ascunse ale sale, caci doi muzicieni catalani, foarte tineri si foarte entuziasti, mi-au facut o mare surpriza crezand ca au descoperit niste afinitati neasteptate intre "Toamna patriarhului", cel de-al saselea roman al meu, si "concertul numarul 3 pentru pian" de Bela Bartok. E drept ca il ascultam fara incetare cand scriam, deoarece imi crea o stare de spirit foarte speciala si oarecum stranie, dar niciodata nu m-am gandit ca m-ar putea influienta intr-atat incat sa transpara in scriusul meu. Nu stiu cum au aflat de slabiciunea aceea a mea membrii Academiei Suedeze, care au pus concertul ca fond muzical cand mi s-a inmanat premiul. Gabriel Garcia Marquez

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark