Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Marea spaima de la munte

Descriere: Marea spaima de la munte, unul din cele mai cunoscute romane ale lui C.F. Ramuz, este o capodopera, o poveste despre iubire si fatalitate, al carei subiect se desfasoara la mari inaltimi, intr-un cadru de natura aspra si salbatica, ostila omului si lucrarilor sale, intr-o atmosfera incarcata de spaime alimentate de credinte si reprezentari mitice. Se succed accelerat evenimente stranii, situate constant la limita dintre intamplare si irumperea unei forte demonice in viata oamenilor, imagini de un dramatism halucinant, o compozitie de o extrema finete si un discurs de o insolita modernitate.
Celine spunea ca dintre contemporanii sai nu vor mai fi cititi in secolul XXI decat Ramuz, Morand si el insusi, intr-atat era de indragostit de limba autentica si de originalitatea acestui scriitor elvetian de limba franceza, Charles-Ferdinand Ramuz, despre care Stefan Zweig va zice ca are „darul de a scoate la iveala deopotriva sublimul simplitatii si simplitatea sublimului.

Charles-Ferdinand Ramuz s-a nascut in 24 septembrie 1878, la Lausanne, in cantonul Vaud (parintii — oraseni, bunicii — agriculturi si viticultori). Studii liceale si universitare la Lausanne. Isi ia licenta in Litere in 1901. Scurta vreme preda la colegiul din Aubonne si la Weimar, apoi se inscrie la doctorat la Sorbona cu o teza despre Maurice de Guérin. Renunta ulterior la ea si se consacra scrisului. Sta la Paris intre 1903 si 1914. Relatii apropiate cu Charles-Albert Cingria, Henry Poulaille, Alfred Jarry, Edouard Rod. Debuteaza in 1903 cu o placheta de versuri, Le petit village. Odata cu izbucnirea razboiului se reintoarce in Elvetia. Bogata activitate publicistica in cadrul curentului de afirmare a identitatii literare romande, mai cu seama in jurul revistei Cahiers vaudois. Se casatoreste in 1913 cu pictorita Cécille Cellier, cu care are o fata, Marianne. In timpul razboiului intretine legaturi de prietenie cu Igor Stravinski, pentru a carui Histoire d’un soldat scrie in 1917 libretul (versiune romaneasca de Serban Foarta, in spectacolul, regizat de I.A. Ieremia, din 12 nov. 2006, in cadrul stagiunii aniversare a Operei din Timisoara). In 1930 se intaleaza la Pully, langa Lausanne, si duce o viata retrasa. Incepand din anii ’30 are contract de exclusivitate cu editura Gallimard. Este laureat al premiului Rambert (1912, 1923) si al premiului Schiller (1936), cea mai mare distinctie literara elvetiana, acordata de „Schweizerische Schillerstiftung. Moare in 23 mai 1947. Considerat unul dintre cei mai reprezentativi scriitori romanzi, e reprezentat pe bancnota de 200 de franci emisa de Banca Nationala a Elvetiei (in circulatie), precum si pe un timbru postal. In 1952 ia nastere Fundatia C.-F. Ramuz, care decerneaza la fiecare cinci ani un premiu pentru ansamblul operei unui scriitor si la fiecare trei ani un premiu pentru poezie.
Opere: Le petit village, 1903; Aline, 1905, Jean-Luc persécuté, 1909 (ambele traduse de H. Zalis, Univers, 1991); Aimé Pache, peintre vaudois, 1911 (trad. rom. de Ion Baiesu si Matei Calinescu, Univers, 1972); Vie de Samuel Belet, 1913 (trad. rom. de H. Zalis, Univers, 1987); Raison d’ètre, 1914; Le règne de l’esprit malin, 1917; La guérison des maladies, 1917 (trad. de H. Zalis, Univers, 1998); Les signes parmi nous, 1919; Salutation paysanne, 1919; Terre du ciel, 1921; Présence de la mort, 1922; La séparation des races, 1922; Passage du poète, 1923; L’amour du monde, 1925; La grande peur dans la montagne 1926; La beauté sur la terre, 1927 (trad. rom. de Ana Simon, Univers, 1986); Adam et Eve, 1932; Farinet ou la fausse monnaie, 1932 (trad. rom. de Barbu Cioculescu, Vremea, 1998); Derborence, 1934; Questions, 1935; Le garçon savoyard, 1936; Taille de l’homme, 1937; Besoin de grandeur, 1937; Si le soleil de revenait pas, 1937 (trad. rom. de Barbu Cioculescu, Vremea, 1998); Paris, notes d’un vaudois, 1938; Découverte du monde, 1939; La guerre aux papiers, 1942; René Auberjonois, 1943; Nouvelles, 1944. Ultima editie de opere complete (2 vol.) a aparut in colectia „Pléiade a editurii Gallimard in 2005.

Recomanda unui prieten Printeaza

Alte carti de Charles-Ferdinand Ramuz

Bookmark and Share

Autori: Charles-Ferdinand Ramuz | Editura: Trei | Anul aparitiei: 2007 | ISBN: 978-973-707-161-3 | Numar de pagini: 256 | Categorie: Altele  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Pentru Cine Bat Clopotele

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat
-10%

Ernest Hemingway

Pentru Cine Bat Clopotele

„Scriitorul adevarat este un om singur. Si, pe masura ce creste in ochii celorlalti, se cufunda tot mai mult in singuratate. Iar daca este suficient de bun, in fiecare zi e nevoit sa se confrunte cu eternitatea sau cu absenta ei. Pentru un scriitor adevarat, fiecare carte este un nou inceput, o noua incercare de a atinge ceva care ramine mereu de neatins. Misiunea lui este de a merge pe cai ce n-au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde altii au dat gres. Dar sa scrii literatura nu inseamna doar sa spui cu alte cuvinte ceea ce deja s-a spus – tocmai pentru ca au existat marii scriitori ai trecutului, noi, cei de astazi, sintem nevoiti sa mergem mai departe decit am fi crezut vreodata ca putem ajunge, sa iesim in larg, pina cind raminem cu totul singuri, lipsiti de orice sprijin.” (Ernest Hemingway) „Hemingway nu s-a ascuns niciodata intr-un turn de fildes. Stia prea bine ca substanta operei unui artist este artistul insusi, viata si trairile lui, si a reusit ceea ce putini scriitori din epoca lui sau dintotdeauna au izbutit sa faca: sa devina, ca om si in vazul lumii in mijlocul careia traia, imaginea vie a semnificatiei celei mai autentice si mai profunde a operei ...

  

Primul Om

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Albert Camus

Primul Om

...Acest "ultim Camus" constituie un document excepţional asupra formării uneia din cele mai valoroase conştiinţe ale secolului, Le Monde 1994"... Este un document unic, întrerupte ale lui Abert Camus, la fel de preţioase, la fel de dureroase, la fel de veridice ca şi cele ale lui Jean-Jaques Rousseau."L'Eveniment 1994 "Un elan, o forţă irezistibilă anunţă măreţia creaţiei. Ne trezim dintr-odată în faţa inspiraţiei care ţâşneşte, în acea clipă în care cartea nu există încă, în timp ce minunate fraze abundă deja vârtej: o lucrare preistorica, pentru că primul om este o carte asupra timpului", Telerama 1994

  

Visul învolburat al celor nouã

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Kim Man Jung

Visul învolburat al celor nouã

Kim Man-Jung (1637-1692) este unul dintre marii scriitori clasici coreeni. Provenit dintr-o familie de carturari, el insusi ajungand inalt functionar, cade in dizgratie si este exilat, in 1689, pe o insula in extremitatea sudica a tinuturilor coreene. Acolo va scrie Visul învolburat al celor noua, un roman a carui actiune se petrece în China. Discipol al marelui maestru Yoo-Gwan, Sang-Jin se indragosteste in drumul de intoarcere de la Palatul de Clestar, de cele opt zane mesagere pe care le zareste pe un pod, pe Varful cu Lotusi. Si zanele, si discipolul sunt trimisi in Infern si apoi in exil printre oameni. Sang-Jin renaste ca So-Yoo, intr-o familie saraca, la marginea Imperiului. Ajunge insa un mare invatat, inalt functionar si chiar general victorios. Destinul privilegiat, intamplarile spectaculoase, intalnirile miraculoase si aventura fac din istoria lui So-Yoo un Bildungsroman.

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark