Pret: 33,72 RON
Pret: 26,98 RON
Disponibil in 1-3 zile!

-20%
Scrìsuri - I (1971-1989)

Descriere: ... chiar daca am fi fost, candva, "cei mai persecutati (de istorie)", acel eventual trecut nu justifica acest prezent de zapaceala, de demisie, de atitudine de elev puturos care nu a invatat decat doua lectii: a smiorcaielii -; ca el nu stie -; si a datului vinei pe altul, pe altceva, niciodata pe sine; chiar daca, in trecutul apropiat, ca principali aliati ai lui Hitler, am fi fost "cei mai persecutati de istorie" (prin Stalin), aceasta eventuala situatie nu explica actuala situatie de supusenie carcotasa (dar supusenie), de resemnare mistocara (dar nu mai putin resemnare) -; si, mai ales, nu justifica, azi, absenta intelectualitatii, ca patura sociala, avind interese, teluri comune, aparindu-si-le, impunindu-si-le in corpore, cu mijloace comune.
"Nu avem traditie intelectuala", se lamenteaza unii, iar altii: "Prin traditie, intelectualul roman este las, egoist, nu coboara in Cetate". (...) Cum se face ca numai in Romania intelectualii nu pot, nu vor sa se constituie in intelectualitate?
Cum se face ca numai in Romania mai functioneaza "turnul de fildes", in care intelectualul pretinde ca se retrage -; in fapt, se ascunde; si nu in turn, la inaltime, ci in pivnita lui; si nu pentru a cugeta, netulburat, la destinul lumii sau pentru a face arta pura, ci pentru a nu auzi, a nu vedea, ca sa nu se spuna, cumva-candva, ca el stiuse - dar tacuse. (...)
Atata vreme cat cei care nu au facut (sau: nu mai fac) compromisuri se vor multumi doar cu atat, cu "cartea mea", cu doar acea virtute romaneasca potrivit careia "om bun este acela care nu face rau", nimic bun nu se va face. Lauda celor care, in aceste timpuri scoase din tatani, reusesc "sa nu faca rau" -; acestia sunt "oameni-buni" -; si atat; nu scriitori, nu intelectuali. Pentru ca scriitor nu este acela care doar scrie; nici intelectual acela care doar stie. Ci acela care spune, scriind, ceea ce stie-si-nu-tace. Altfel, se face complice al raului.
(1984)
"... fondul moral al lui Paul Goma e o cinste funciara, de-o intensitate putin obisnuita, o cinste activa, daca-i pot spune asa, care-l indeamna a-i lua in colimatorul sau pe mai toti contemporanii de oarecare semnificatie. Oamenilor le putem reprosa adesea compromisul. Lui Paul Goma i-am putea reprosa... lipsa de compromis. El practica o scrutare inumana, as zice, a semenilor sai, nedispus a le face nici cea mai mica concesie. Exagerari? Multe si recunoscute chiar de el insusi, caci instrumentul sau preferat il alcatuiesc lentilele maritoare. Un fir de praf poate deveni mare cat oul, dar el exista in realitate, nu e mai niciodata inventat. Putem glosa, evident, pe marginea jocului de proportii la care e supusa, sub condeiul aprig al lui Goma, o acuzatie sau alta, insa nu putem contesta grauntele (macar) de adevar de la care porneste."
Gh. Grigurcu
"Dintre scriitori, Paul Goma are, fireste, cea mai mare cadere morala de a judeca si ar trebui sa ne bucuram si sa multumim Domnului macar in sinea noastra ca-l avem. El, singur, reprezinta intruparea paradigmei noastre morale si ar trebui sa-l acceptam asa cum este, necrutator si poate exagerand uneori, dar drept in esenta. El are in cea mai mare masura caderea sa ne ia la rost pe toti si de aceea, in loc sa tot strambam din nas si sa-i contestam excesele temperamentale si indrituirea de a ne judeca, mai bine am face sa-l ascultam si sa luam aminte la ce ne spune, fara a cracni prea mult. Memoria sa inclementa, la fel ca si aceea a celor care au umplut inchisorile comuniste si azi ne vorbesc, in sfarsit, constituie sansa eliberarii -; si vindecarii -; noastre mentale si morale de urmele comunismului."
Virgil Podoaba

Recomanda unui prieten Printeaza

Alte carti de Paul Goma

Bookmark and Share

Autori: Paul Goma | Editura: Curtea Veche | Anul aparitiei: 2010 | ISBN: 978-973-669-892-7 | Numar de pagini: 632 | Categorie: Istorie  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Ungurii.Timp de un mileniu invingatori

Pret: 49,00 RON
Pret: 39,20 RON
-20%

Ungurii.Timp de un mileniu invingatori in infrangeri.

Paul Lendvai abodreaza, analizeaza si interpreteaza cu maturitate, luciditate si spirit critic toate reperele controversate si paradoxale din istoria Ungariei: aparitia ungurilor „barbari“ in Europa secolului al IX-lea, regatul apostolic al Arpadienilor, dezastrul mongol din 1241, epoca eroica a Huniazilor, catastrofa de la Mohacs, bilantul funest al stapanirii turcesti, Ungaria in umbra monarhiei habsburgice, lupta pentru libertate din veacurile al XVI-leaXIX-lea, dualismul austro-ungar, Trianon, 1956, etc. Paul Lendvai este autorul a zece carti despre spatiul Europei Centrale si de Est, laureat al Premiului Karl Lenner in 1974 pentru activitatea gazetareasca si al Premiului Axel Corti pentru promovarea culturii austriece.

  

ISTORIA ROMANILOR VOL.III, CTITORII

Pret: 49,00 RON
Pret: 39,20 RON
  

Post-Pandemic World: Perspectives on

Pret: 0,00 RON

Olivia Toderean , Sergiu Celac , George Scutaru

Post-Pandemic World: Perspectives on Foreign and Security Policy

The essays included in this volume highlight the new dilemmas arising from the tectonic shifts in world geopolitics that the Western community of values has to face now and in the years to come, considering the impact of accumulated security risks caused by growing uncertainties, imbalances, disruptive technologies, emergence of new forms of hybrid and information warfare short of outright armed confrontation, spill‑over of military competition in outer space and cyberspace, and instances of unlawful behaviour by some major international actors such as Russia and China. The accelerated pace of change emphasises the distinction between enablers and spoilers in international affairs, while the fallout from the coronavirus pandemic has added a new layer of concern as a real and present security threat on a global scale.

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark