Descriere: „Acesta este Bucureştiul paşilor noştri. Pe aici, pe una dintre aceste străzi locuiţi şi dumneavoastră sau rudele şi prietenii dumneavoastră, sau o persoană care v-a dat bătăi de inimă sau de cap, pe-aici v-aţi rătăcit, într-o zi, căutând cu îngrijorare numele străzii, pe plăcuţa prinsă acolo, sus, pe casa din colţ. Străzile sunt făcute din case, oameni şi amintiri. Şi din paşi. Acesta este Bucureştiul paşilor noştri: îl puteţi străbate în câteva ore. Fără, măcar, să vă murdăriţi pantofii de praf." (Ioana PÂRVULESCU)
În ordine alfabetică, în formula unui dicţionar, cartea prezintă istoria numelor de străzi vechi din Bucureşti. Aproape 500 de imagini însoţesc textul: fotografii de epocă, inedite sau puţin cunoscute, hărţi ale oraşului de altădată, fotografii de azi ale oraşului.
Autori: Alexandru Ofrim | Editura: Humanitas | Anul aparitiei: 2011 | ISBN: 978-973-50-2918-0 | Categorie: Bucuresti
Victoria Dragu-Dimitriu
Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti .
"Cartea Victoriei Dragu Dimitriu e rezultatul intalnirilor cu 15 oameni de o anume varsta (majoritatea si de o anumita calitate!) in momentul intervievarii. De la fratii Dan si Mircea Nasta, pana la Dinu Roco, de la Alexandru Eliad, pana la Stefan Plesia, ei alcatuiesc o retea aproape conspirativa de pastratori ai memoriei. Farmecul acelei „petite histoire” a orasului de altadata, pe cand era mai mic, mai curat si mai onorabil. Nimic seuzational, nimic scandalos – doar o carte, simplu spus, admirabila. Pentru ca vorbeste despre oameni asemenea. De citit, de rascitit si de gandit." (Adrian Cioroianu) "Scriitoarea Victoria Dragu Dimitriu, care a realizat timp de patru decenii emisiuni culturale la postul national de Radio, intruneste calitati rare azi: o cultura temeinica imbogatita mereu prin documentare, o curiozitate reala pentru interlocutor, pus in valoare cu o modestie si caldura umana, o comprehensiune, sensibilitate, capacitate de uimire si entuziasm - proprii artistilor veritabili. Emisiunile ei trezeau empatie, te transformau in participant, in special lungile serii cu genericul Bucuresti, istorii scrise si nescrise si Arhipelagul Bucuresti." (Adriana ...
Pippidi Andrei
Case şi oameni din Bucureşti (vol. II)
De vreo zece ani, tot mai multe faţade ale unor clădiri din secolul al XIX-lea încep să se oglindească în pereţii de sticlă ai unor turnuri ridicate împotriva oricăror principii de urbanism şi, mai ales, împotriva istoriei unui oraş şi aşa desfigurat de demolările din anii '80. Suntem atacaţi de o specie nouă de prădători: speculanţii imobiliari, câştigătorii pe termen scurt din sluţirea oraşului. Rapacitatea lor nu se împiedică decât de protestele celor care cunosc în amănunt povestea caselor, străzilor şi oamenilor din Bucureşti. Andrei Pippidi este unul dintre puţinii bucureşteni care au protestat demonstrând că valoarea educativă a unei case vechi este infinit mai mare decât valoarea investiţiei în „buildingul" care îi va lua locul. Articolele din Dilema veche, reunite în această carte, sunt ultima şansă de a opri dezastrul şi de a-i împiedica pe bucureşteni să-şi piardă clădirile şi, odată cu ele, istoria.
Lelia Zamani
Comert si loisir in vechiul Bucuresti .
„Cartea abordeaza rolul important pe care l-au avut, la vremea lor, hanurile. Aparute in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in stransa legatura cu dezvoltarea economica, ele au reprezentat, pe langa o cerinta imperativa a comertului bucurestean, si locuri pline de culoare. Erau un amalgam de ziduri trainice, etnii si marfuri, niste edificii care mult timp s-au contopit cu soarta orasului, fiind parte si sprijin in incercarile la care natura si oamenii au supus de-a lungul timpului asezarea de pe malurile Dambovitei.” Lelia Zamani