Pret: 34,99 RON
Disponibil in 1-3 zile!

Alexandru Vaida Voievod - Putere si defaimare

Descriere: Volumul este o ofertă către istorici mai tineri de a nu abandona istoria politică şi de a nu ceda "teritoriul" lor de activitate diletanţilor. Personalitatea lui Alexandru Vaida Voevod merită o monografie bine documentată, care să cumuleze cercetările, să valorifice un material documentar amplu. Intenţia noastră, prin publicarea acestui volum consacrat lui Alexandru Vaida Voevod, vine în prelungirea cărţii tipărite în 1993 şi nu este o reeditare a ei. Timpul scurs până acum a dus la apariţia mai multor studii care au avut ca obiectiv analiza unor momente importante din viaţa sa politică până după înfăptuirea României Mari. Prima parte este dedicată acestei perioade, însoţită de corespondenţa sa cu Cancelaria Arhiducelui Franz Ferdinand, cu Aurel C. Popovici, etc. În această primă parte mai este vorba de răspunsuri la scrisorile lui Vaida deja publicate de către Keith Hitchins. Urmează un studiu consacrat demersului lui Aurel C. Popovici şi Vaida în vremea Primului Război Mondial la Viena, Geneva şi Berlin fără a trece peste conjugarea efortului lor cu Bucureştiul, ceea ce conferă o dimensiune aparte a tot ceea ce au întreprins cei doi prieteni de-a lungul timpului. Punctul central îl reprezintă schimbările de opţiuni în relaţia cu Budapesta, bazate pe proiectul lui Popovici discutat în studiul respectiv. Importantă este evoluţia lui A.C. Popovici reflectată de ultimele sale scrisori şi studii care îi preced moartea prematură la numai 54 de ani. A doua parte o reprezintă dosarul său, întocmit de Siguranţa Statului după 1945, la scurt timp de la instalarea guvernului Groza în România.

Recomanda unui prieten Printeaza

Alte carti de LIVIU MAIOR

Bookmark and Share

Autori: LIVIU MAIOR | Anul aparitiei: 2010 | Numar de pagini: 192 | Categorie: Istoria Romaniei  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Serviciile secrete şi Basarabia

Pret: 25,00 RON

Pavel Moraru

Serviciile secrete şi Basarabia (1918-1991).

Realizată sub forma unui dicţionar, lucrarea oferă date biografice despre basarabeni care au activat în serviciile speciale şi despre unele personalităţi ce au lucrat în cadrul organelor de securitate din Basarabia în secolul trecut, precum şi despre serviciile speciale care au acţionat pe teritoriul acesteia – servicii informative române, germane, sovietice şi ale R.S.S. Moldoveneşti. Pentru a aduce la lumină unele aspecte mai puţin cunoscute ale istoriei naţionale, în câteva cazuri au fost depăşite limitele geografice ale Basarabiei, fiind prezentate unele personalităţi şi servicii secrete care au activat în Bucovina şi Transnistria. La elaborarea acestui volum au fost utilizate documente inedite culese din Arhiva Naţională a Republicii Moldova (Chişinău), Arhivele Naţionale Istorice Centrale (Bucureşti), Arhivele Militare Române (Bucureşti şi Piteşti), precum şi alte lucrări publicate, memorii, studii de specialitate etc.

  

Europa dictaturilor şi originile

Pret: 32,00 RON

Cristian Sandache

Europa dictaturilor şi originile războiului româno-sovietic.

O privire sumară asupra capitolelor lucrării ne ajută să ne formăm o părere asupra conţinutului ei: Izgonindu l pe Dumnezeu – Rusia bolşevică; Marşul cămăşilor negre: fascismul în Italia; Psihologie şi patologie: Mein Kampf; Grandoarea înfrângerii: Franţa regimului de la Vichy sau mitul Philippe Petain; România de la Carol al II lea la Statul Naţional Legionar; Motivaţii istorico diplomatice ale conflictului dintre regatul României şi URSS (1941–1944). Mareşalul Ion Antonescu. Titluri pe cât de sugestive, pe atât de incitante, în care autorul reuşeşte, pe baza unei documentaţii minuţioase, să contureze personalitatea unor personaje ce şi au pus amprenta asupra evenimentelor din acea vreme. Cristian Sandache este echidistant, nepartizan, oferindu i cititorului posibilitatea de a discerne asupra „eroilor” şi a faptelor lor, totul într un cadru de informare şi raportare la documente de arhivă şi date inedite, ce dovedesc un efort consistent din partea autorului.

  

Generalul Ioan Emanoil Florescu –

Pret: 23,00 RON

Radu F. Florescu

Generalul Ioan Emanoil Florescu – organizatorul armatei române moderne.

Monografia lui Radu R. Florescu reuşeşte să aducă în atenţia cititorului contemporan personalitatea generalului Ioan Emanoil Florescu, cel care sub Cuza mai întâi şi apoi sub Carol I a fost iniţiatorul şi organizatorul armatei române moderne. Istoria militară nu i poate eluda numele din paginile sale. Patriot şi militar de carieră, cu studii în Franţa, generalul I.E. Florescu s a ocupat nu numai de organizarea propriu zisă a armatei, de înzestrarea ei, ci şi de pregătirea teoretică şi practică a militarilor, traducând sau scriind pentru ei lucrări de specialitate

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark