Descriere: Teza acestei carti, extrem de provocatoare, este amenintarea crescanda ce rezulta din acutizarea conflictelor dintre tari si culturi care se fondeaza pe credinta religioasa si pe dogma.
Aceasta idee se afla dincolo de notiunea de etnicitate, analizand influenta culturilor majore - Vestica, Estic-Ortodoxa, Islamica etc. - in actuala lupta pentru putere.
Samuel P. Huntington este profesor de stiinte politice la Harvard si a fost consilier pe probleme de politica externa in administratia Clinton.
Autori: Samuel P. Huntington | Editura: Antet | Anul aparitiei: 2012 | Numar de pagini: 324 | Categorie: Istorie
Neagu Djuvara
Civilizatii Si Tipare Istorice
Paris, 20 oct. 1971Draga prietene, multumesc pentru carte, a carei actualitate ma frapeaza mai mult decat atunci cand am citit-o in manuscris. Doresc ca lucrarea dumitale sa suscite ecoul meritat si iti trimit toata prietenia mea.Emil Cioran „In umbra civilizatiei majore, inainte ca aceasta sa dispara la randul ei, cate alte culturi n-au pierit fara urma! Aceasta imensa drama e astazi traita de multi cu nespusa intensitate. Trebuie sa apartii unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar inainte de a inflori, pentru a intelege nesfarsita disperare a acelora care asista neputinciosi la disparitia inexorabila a celor mai pretioase valori ale lor. Cu fiecare cultura care moare, o floare unica se vestejeste pentru a nu mai renaste, o mireasma incomparabila se risipeste pentru totdeauna. Exista comori de intelepciune si poezie in cele mai mici idiomuri, ca si in conceptia despre lume a celui mai mic trib destinat disparitiei. Toate sunt pierdute - pierdute pentru totdeauna si pentru totL in viata popoarelor, ca si in toata Creatiunea, ceea ce izbeste cel mai mult si scandalizeaza intr-adevar spiritul este risipa Naturii. Cei care astazi sunt privilegiati si ...
Constantin C. Giurescu
Între mai 1930 şi iulie 1943 au fost mulţi cei care ciuleau urechea la radio când venea ora conferinţelor ţinute de Constantin C. Giurescu pe teme de istorie românească. Profesorul se adresa atunci marelui public, preţ de 15 sau 30 de minute, fermecându-l cu poveşti documentate despre marii voievozi, despre târgurile dispărute ale ţării sau vechile ei judeţe, relatând cum se împărţea dreptatea odinioară pe aceste meleaguri şi ce gusturi de lux aveau boierii, cum au întemeiat Petru şi Asan un stat la sud de Dunăre şi cum s-a petrecut miracolul Unirii. Iată acum reeditate douăzeci şi cinci din aceste « lecţii publice » ţinute la Universitatea Radio şi adunate în volum pentru prima oară în 1942. Şi nu e exclus ca unele detalii care au surprins atunci să-i surprindă azi şi pe contemporanii noştri. De pildă : « Felul în care au înfăţişat cei mai mulţi dintre istorici pe Alexandru Lãpuşneanu este inexact : exagerat în unele privinţe, incomplet în altele. Atmosfera creată de cronica lui Grigore Ureche şi Simion Dascălul, pe de o parte, de nuvela lui Negruzzi, pe de altă parte, i-a fost cu totul defavorabilă : acest ...
Flavio Floriani
Istoria ilustrata a celui de-al doilea razboi mondial .
Cel mai tragic eveniment al istoriei omenirii. Cel mai devastator război "total" care a implicat sute de milioane de oameni din toate colţurile lumii. Peste 700 de imagini provenind din arhivele digital, magnum-contrasto şi roger-viollet, realizate de maeştri renumiţi ai fotografiei, precum Robert Capa şi Henri Cartier-Bresson. 50 de hărţi, diagrame, grafice şi tabele cronologice. Peste 80 de fişe tematice dedicate aprofundării armelor, bătăliilor, principalelor operaţiuni militare, precum şi evenimentelor majore şi protagoniştilor conflictului.