Steven Weinberg
Descoperirea Particulelor Subatomice
Pana pe la sfarsitul secolului al XIX-lea nu se stiau prea multe despre alcatuirea atomului. In cateva decenii insa, au fost pusi in evidenta electronul, protonul si neutronul, iar in centrul acestei revolutii s-a aflat Laboratorul Cavendish, de la Cambridge, dominat de figura lui Ernest Rutherford. "Descoperirea particulelor subatomice" nu e doar povestea pasionata a acestei suite de experimente istorice, ci si o minunata introducere in fizica. Fara a face apel la formule, Weinberg explica, pe rand, toate notiunile folosite de cei care au descoperit particulele subatomice si reface rationamentele lor. Evitand orice rutina didactica, Weinberg ne apropie de fizica pe o cale surprinzatoare, complementara celor urmate de Gamow si Feynman. "Minunata lume a domnului Tompkins", "Sase lectii usoare" si "Descoperirea particulelor subatomice" sunt trei perspective diferite, toate frapant neconventionale, asupra bazelor fizicii.Steven Weinberg, unul dintre marii fizicieni ai zilelor noastre, este cel care a realizat unificarea campurilor electromagnetice si nuclear slab - probabil cea mai spectaculoasa realizare a fizicii teoretice din ultimele decenii, motiv pentru care a primit, in 1979, ...
Ernst Mayr
Daca Darwin ar mai fi in viata, cum ar arata o versiune actualizata a Originii speciilor, dupa remarcabilele progrese in genetica din ultimele decenii? Raspunsul la aceasta intrebare e dat, implicit, de cartea lui Ernst Mayr, considerat „un Darwin al secolului XX", figura centrala a sintezei realizate intre evolutionism si genetica. In "De la bacterii la om", Mayr explica, intr-un limbaj accesibil si limpede, mecanismele evolutiei lumii vii si problemele de fond cu care e confruntata azi biologia, iar in sectiunea finala ofera o imagine impresionanta asupra aparitiei omului si constiintei umane.
Laurence Reese
O fascinanta istorie a lagarului de concentrare Auschwitz. Laurence Rees a primit titlul de doctor din partea Universitatii din Sheffield pentru „servicii aduse istoriei si televiziunii”.