Descriere: O privire sumară asupra capitolelor lucrării ne ajută să ne formăm o părere asupra conţinutului ei: Izgonindu l pe Dumnezeu Rusia bolşevică; Marşul cămăşilor negre: fascismul în Italia; Psihologie şi patologie: Mein Kampf; Grandoarea înfrângerii: Franţa regimului de la Vichy sau mitul Philippe Petain; România de la Carol al II lea la Statul Naţional Legionar; Motivaţii istorico diplomatice ale conflictului dintre regatul României şi URSS (19411944). Mareşalul Ion Antonescu. Titluri pe cât de sugestive, pe atât de incitante, în care autorul reuşeşte, pe baza unei documentaţii minuţioase, să contureze personalitatea unor personaje ce şi au pus amprenta asupra evenimentelor din acea vreme. Cristian Sandache este echidistant, nepartizan, oferindu i cititorului posibilitatea de a discerne asupra eroilor şi a faptelor lor, totul într un cadru de informare şi raportare la documente de arhivă şi date inedite, ce dovedesc un efort consistent din partea autorului.
Autori: Cristian Sandache | Editura: militara | Categorie: Istoria Romaniei
Nicolae Iorga
Nicolae Iorga - Istoria lui Stefan cel Mare.
Cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare, ca omagiu marelui voievod, s-a realizat, în condiţii grafice excelente, ediţia anastatică a lucrării apărute la Editura Minerva, în 1904. După cum scria N. Iorga, "cartea de faţă este o scânteie din flacăra de mândrie şi recunoştinţă ce porneşte din inimile noastre pentru Împărat senin al României".
Neagu Djuvara
Thocomerius–Negru Vodă.Thocomerius–Negru Vodă.
„De două veacuri, istoriografia noastră e obsedată de «continuitate», deci de permanenţă, de imobilitate; e o viziune strâmtă şi statică. Or, ceea ce a dat naştere Europei noi, cea de după Imperiul Roman, a fost Istoria în mişcare, au fost valurile succesive care, pornite din adâncul Asiei, i-au împins rând pe rând pe huni, care au pus în mişcare popoarele germanice, acestea, la rândul lor, i-au împins pe slavi, iar în urmă au venit celelalte mari valuri turanice, avarii, bulgarii, maghiarii, pecenegii, uzii, cumanii... Voivodatele româneşti sunt rezultatul indirect al ultimului val, cel cuman, lovit şi alungat, la rândul lui, de valul mongol din 1241. Când încercăm să înţelegem geneza tuturor noilor state din Europa medievală - tocmai din acest punct de vedere, al barbarilor migratori, trebuie să privim, nu din perspectiva vechilor populaţii sedentare!" (Neagu DJUVARA)
Petre Otu, Aurel Pentelescu coord
Generalul Vasile I. Mocanu la 80 de ani.
Acest volum omagial marchează cele opt decenii de viaţă ale generalului Vasile I. Mocanu, din care mai mult de jumătate le-a dedicat instituţiei ostăşeşti în calitate de cadru activ. A parcurs toate treptele ierarhiei militare, de la locotenent la general, ocupând funcţii în mai multe structuri militare şi garnizoane ale ţării. Generalul de brigadă (ret.) Vasile I. Mocanu este în primul rând istoric şi profesor, el activând, în această dublă calitate, la Academia Militară timp de peste 30 de ani, în perioada octombrie 1959 şi februarie 1990. După pensionarea sa, şi-a continuat activitatea ştiinţifică, publicând mai multe volume de real interes, pe teme de istorie militară românească şi universală. Cartea de faţă cuprinde un amplu interviu realizat de către colonelul (r) dr. Aurel Pentelescu şi mai multe studii şi evocări dedicate aniversării generalului de brigadă (ret.) Vasile I. Mocanu.