Descriere: Se poate spune că de aproape un veac încoace nici un scriitor n-a tulburat mai adânc conştiinţa literară a lumii şi mai ales n-a concentrat asupra lui, în aşa măsură, intelectualitatea contemporană decât Marcel Proust.” Camil Petrescu
Primul roman din În căutarea timpului pierdut are o autonomie prin care se revelează, în deplinătatea lor, o structură şi o viziune originale care au «revoluţionat» proza secolului nostru. Inclus şi articulat puternic în ansamblul În căutarea timpului pierdut - definit de Proust însuşi ca fiind analog unei simfonii sau unui edificiu arhitectonic -, Swann nu are nevoie de o «continuare». Bucuria unei cunoaşteri totale îi este dată cititorului care ajunge la ultimul cuvânt al cărţii."
Irina Mavrodin
„Dacă se-ntinde, pe atâtea zeci de pagini, cu analiza unui gest, a unei amintiri, a unui detaliu, Proust o face pentru a fi cât mai exact. O face cu minuţia (sublimă) a cuiva care ar încerca să urmărească drumul ultimului vălătuc de fum prin aer... În căutarea timpului pierdut încearcă (şi reuşeşte) să surprindă conturul acestui fum prin aer. Nimeni nu a dat atâta consistenţă nemuritoare unui lucru atât de impalpabil precum memoria.
Vă voi spune că merită cu prisosinţă să vă «pierdeţi timpul» cu Timpul pierdut. Viaţa este prea scurtă pentru a nu-l citi pe Proust."
Alex. Leo Şerban
Autori: Marcel Proust | Editura: Art | Anul aparitiei: 2011 | ISBN: 978-973-124-643-7 | Numar de pagini: 424 | Categorie: Beletristica
Alfred Lansing
Endurance. Incredibila călătorie a lui Shackleton
În august 1914, Ernest Shackleton a pornit la bordul navei Endurance spre Antarctica. Își propusese să traverseze continentul alb, ultima mare provocare a explorărilor terestre. În ianuarie 1915, după sute de kilometri parcurși în apele polare, vasul rămâne captiv într-o insulă de gheață. Astfel începe una dintre cele mai dure lupte pentru supraviețuire, o odisee modernă, în care Shackleton face tot posibilul pentru a-și salva echipajul și a-l duce înapoi acasă. „Una dintre cele mai captivante și mai dramatice istorisiri pe care le veți întâlni vreodată.” Chicago Tribune „Când termini de citit această cartea, știi cum e să privești o banchiză care se sfărâmă; o auzi trosnind în jurul tău.” Nathaniel Philbrick "Nu există ceva mai dezolant decât noaptea polară. Este ca o întoarcere la era glaciară – nu există căldură, nu există viaţă, nu există mişcare. Doar cei care au trecut prin aşa ceva pot aprecia pe deplin ce înseamnă să trăieşti fără lumina soarelui zi după zi şi săptămână după săptămână. Puţini pământeni care nu sunt obişnuiţi cu noaptea polară îi pot suporta ...
Elizabeth Lunday
Viața secretă a marilor artiști
Povești aiuritoare, dar reale, despre crime, falsuri, droguri, alcool și marea artă Plină de anecdote suculente și scandaloase, Viața secretă a marilor artiști ne dezvăluie toate poveștile care fac sarea și piperul biografiilor marilor monștri ai artei. Știați, de pildă, că marele Caravaggio a fost un criminal cu un cazier cât casa? Ori că Edward Hooper își bătea nevasta? Ori că Mick Jagger l-a implorat pe Esher să facă următoarea copertă de album Rolling Stones, dar acesta l-a trimis la primbare fiindcă i s-a adresat la per tu? Niciodată marea artă nu a fost atât de amuzantă.
Jerry Spinelli
Lumea crede că e venită de pe o altă planetă sau că părinţii ei sunt acrobaţi la circ. Din ziua în care apare la liceul din Mica, Copila-Stea Calaway surprinde printr-o feerie de sunet şi culoare. Îmbracă rochii lungi şi chimonouri, cântă la ukulele, râde şi dansează. Întreaga şcoală e cucerită de apariţia exotică ce sparge tiparele. Impresionat e şi Leo Borlock, elev în clasa a unsprezecea, pe care Copila-Stea îl cucereşte cu un surâs. Dar oamenii sunt schimbători şi capricioşi, iar cei ce ies din rândul lumii nu sunt văzuţi mereu cu ochi buni. Îndrăgostit, Leo încearcă să o convingă să devină o fată pe placul tuturor, chiar dacă asta presupune renunţarea la tot ce o defineşte.