Descriere: Ideea conceperii și editării unui volum colectiv intitulat Istorie, cultură și cercetare, a fost generată de nevoia unei examinări mai atente a unor aspecte incitante ce intră în sfera de analiză a acestor termeni, dar și a utilității științifice a unui astfel de demers care tratează într-o manieră intedisciplinară subiectele abordate. Lucrarea se constituie din 28 de studii care reprezintă rezultatul muncii unor prestigioase cadre universitare și tineri cercetători, participanți la prima ediție a conferinței științifice internaționale intitulată Istorie, cultură și cercetare, organizată la Deva de Muzeul Civilizației Dacice și Romane în perioada 6-7 mai 2016, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Laborios realizate, articolele scot în relief, pe de o parte înțelegerea nuanțată, originală a unor teme care încă mai suscită dezbateri aprinse, iar pe de altă parte denotă încercarea de racordare a cercetării istorice și a culturii noastre la exigențele occidentale și plasarea acestor analize pe palier local, regional și național. În ciuda faptului că predomină articolele ce intră în spectrul istoriei, studiile care examinează teme despre cultură, artă, antropologie sau muzeologie, oferă o serie de interpretări inedite și problematizante.
Cu o prefață sugestivă,Feluri de a scrie istoria,scrisă de profesorul și intelectualul Andrei Marga, lucrarea este structurată în prima parte într-o manieră diacronică în ceea ce privește studiile de istorie și tematică asupra celorlalte domenii. Astfel, cartea este bine închegată ca și paletă de teme sondate, reflectând în sine o activitate de cercetare care poate incita și spre alte perspective.
Calibrat pe trei domenii majore, istorie-cultură-cercetare, volumul nu se vrea exhaustiv, ci mai degrabă se dorește a fi un punct de referință, un cadru științific, care poate cu timpul să determine alte discuții și să provoace reflecții profunde. Lucrarea este un instrument util pentru cei care doresc să aprofundeze cercetarea unor subiecte din carte, un îndemn spre o lectură facilă și bine documentată. Desigur, poate cititorul sesizează mici greșeli, inevitabile unei asemenea activități, dar în ansamblu volumul este bine compartimentat și cu un limbaj accesibil publicului cititor.
Coordonatorii
Autor: Coordonatori: Dumitru Cătălin Rogojanu, Gherghina Boda
Autori: Coordonatori: Dumitru Cătălin Rogojanu, Gherghina Boda | Editura: Cetatea de Scaun | ISBN: 978-606-537-335-8 | Numar de pagini: 394 | Categorie: Istorie
Olivia Toderean , Sergiu Celac , George Scutaru
Lumea de mâine. Ce urmează dupa pandemie?
Această carte este o înregistrare, minim structurată – cât pentru a fi, totuşi, o carte – a gândurilor, temerilor, speranțelor şi sfaturilor fiecărui autor şi fiecărei autoare, în domeniul profesional care îi este cel mai familiar, brodate ca variațiuni pe tema crizei şi a consecințelor ei. Acele lucruri care – însumate, în interacțiunea complexă şi greu descriptibilă dintre ele – vor modela lumea de mâine, lumea de după pandemie.” ‒ Olivia Toderean Ambasadorul Sergiu Celac este preşedinte de onoare al New Strategy Center, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, fost ministru al Afacerilor Externe al României; după retragerea din serviciul activ, analist politic cu numeroase publicaţii în ţară şi în străinătate, membru al Uniunii Scriitorilor, cercetător onorific al Institutului de Economie Mondială al Academiei Române. George Scutaru este directorul general al New Strategy Center. A fost consilier pe probleme de securitate națională al Preşedintelui României Klaus Iohannis, deputat PNL, secretar şi apoi vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților. Și-a început cariera ca jurnalist, la ...
Barbara Demick
Nimic de invidiat. Vieti obisnuite din Coreea de Nord
ealitatea întrece orice ficţiune – o demonstrează această carte de senzaţie, distinsă cu Premiul Samuel Johnson, cel mai prestigios din Marea Britanie în domeniul non-ficţiune. Autoarea a reuşit cu mijloacele unui jurnalist devotat adevărului să aducă la lumină vieţile oamenilor obişnuiţi din ţara cu cel mai represiv regim totalitar contemporan. În această lume nu există conexiuni la internet, aparatele de radio şi televizoarele sunt fixate pe postul guvernamental, americanii sunt „încarnarea răului”, afişarea în public a afecţiunii faţă de o altă persoană este pedepsită, iar deoarece noaptea nu se furnizează curent electric, cerul înstelat de deasupra Coreei de Nord ar putea fi cel mai limpede din Asia de Nord-Est, căci „nicio lumină artificială nu concurează cu strălucirea stelelor de pe cer”. Cele şase poveşti de viaţă selectate de autoare sunt ale unor nord-coreeni din oraşul Chongjin, centru industrial şi minier din nordul ţării, una dintre regiunile cel mai crunt lovite de foametea din anii 1990. Destinele personajelor sunt asemănătoare cu ale altor nord-coreeni care, reuşind să fugă din ţară, au putut judeca ei ...
Cornel Constantin Ciomazga
Căință, căință. Pocanie. Pocăință. A doua zi, precum mă înțelesesem cu Petre, ne-am întâlnit la intrarea în Grădina Botanică. Era o zi de iulie tocmai potrivită pentru o plimbare și o ședere de câteva ceasuri într-un astfel de loc. Am convenit să ne vedem, pe cât cu putință, în fiecare zi, afundându-ne în trecuturi spre a căuta să înțelegem diacronia prezentului. în om e închisă enigma universului, afirmă Părintele nostru Daniil de la Rarău. Dezlegarea aceasta se face însă prin Hristos . Hristos este libertatea în suferință, în vreme ce Antihristul este fericirea în constrângere. Parcă nicicând Planeta n-a respirat mai necesar îndemnul Botezătorului "Pocaiți-vă, căci s-a apropiat împărăția Cerurilor!" Și parcă niciodată omenirea n-a fost mai ignorantă față de substanțialitatea acestui îndemn și față de toate celelalte mesaje centrate pe apelul la pocăință, repetate de nenumărate ori de Mântuitorul Hristos și de câtre Apostoli.