Pret: 33,00 RON

Literatura si valorile

Descriere: „Ce este viaţa pentru fiecare şi pentru toţi, ce sens are ea, cum se constituie rostul în cuprinsul unei comunităţi, ce conflicte surmontabile sau insurmontabile apar, cum trăiesc fiinţele umane dilemele morale în situaţii existenţiale deschise sau închise? Într-un cuvânt, şi teoriile etice, şi literatura au în comun un concept: cel de unitate a unei vieţi de om. Etica şi, în genere, marile doctrine morale ale umanităţii, ajung obligatoriu şi explicit la acest concept, indiferent dacă este vorba de iudaism, socratism, de budism, de confucianism, de creştinism sau de islamism. Toate stabilesc un tip moral ideal, toate îl văd intr-un „om întreg", într-o fiinţă care are unitate de sens in propria sa viaţă, unitate dată de congruenţa dintre gândire şi fapte, dintre norme, principii, imperative şi actele simple de viaţă. Literatura ajunge şi ea, nu direct şi nu imperativ, la conceptul de unitate a unei vieţi de om. La limită, diferenţa dintre perspectiva etică şi cea literară poate fi surprinsă în acest fel: unitatea unei vieţi de om apare în cuprinsul teoriilor etice indisolubil legată de conceptul de unitate morală a vieţii, în timp ce în naraţiunea literară nu apare în chip obligatoriu ca unitatea unei vieţi de om să fie una exemplar morală, întotdeauna şi pretutindeni. Morala pretinsă de etică nu poate fi tot una cu morala literaturii.” Vasile Morar, Etica şi Literatura. Valorile morale şi unitatea unei vieţi


Autori: Monica Onojescu (coord.) 7786061713677 | Editura: Art | Anul aparitiei: 2018 | Numar de pagini: 432 | Categorie: Beletristica  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Și v-am spus povestea așa

Pret: 34,34 RON

Florin Bican

Și v-am spus povestea așa

Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși Şi v-am spus povestea aşa aduce laolaltă basme clasice româneşti (cele cu Aleodor Împărat, Harap Alb, alături de întreaga cohortă de feţi-frumoşi, cai năzdrăvani, împăraţi şi fete de împăraţi) şi uneşte ingenios poveştile lor într-una mai mare, un basm la superlativ, care păstrează din cele vechi, întregindu-le, firescul, umorul şi vraja povestirii. Cine iubeşte basmele româneşti le va regăsi aici, „aduse la zi“ printr-o rescriere originală și amuzantă – din care vom afla că toate poveştile faimoase ale literaturii române sunt, de fapt, una singură, şi că drumurile eroilor lor s-au întretăiat adesea în chipuri neaşteptate.

  

Și soarele e o stea I paperback

Pret: 33,00 RON

Nicola Yoon

Și soarele e o stea I paperback

Autoarea mult îndrăgitului roman Absolut tot (Everything, Everything) – ecranizat tare simpatic – revine cu o nouă poveste de dragoste emoţionantă. Natasha e o adolescentă cu o fire pragmatică. Nu crede în soartă, crede în fapte clare şi demonstrabile. Aceasta e o zi neagră pentru ea: urmează să fie deportată în Jamaica peste doisprezece ore. Nici pentru Daniel, un visător incurabil, asta nu e o zi oarecare: are un interviu care îi va hotărî viitorul. O va lua pe calea care-i va mulţumi pe părinţii săi, sau se va dedica pasiunii sale, poezia? Pentru niciunul dintre ei nu e tocmai momentul să li se aprindă călcâiele. Şi totuşi Natasha şi Daniel ajung să se îndrăgostească unul de altul în cele câteva ore pe care le petrec împreună, iar noi, la rândul nostru, nu putem decât să ne îndrăgostim iremediabil de ei.

  

Viața secretă a marilor artiști

Pret: 35,00 RON

Elizabeth Lunday

Viața secretă a marilor artiști

Povești aiuritoare, dar reale, despre crime, falsuri, droguri, alcool și marea artă Plină de anecdote suculente și scandaloase, Viața secretă a marilor artiști ne dezvăluie toate poveștile care fac sarea și piperul biografiilor marilor monștri ai artei. Știați, de pildă, că marele Caravaggio a fost un criminal cu un cazier cât casa? Ori că Edward Hooper își bătea nevasta? Ori că Mick Jagger l-a implorat pe Esher să facă următoarea copertă de album Rolling Stones, dar acesta l-a trimis la primbare fiindcă i s-a adresat la per tu? Niciodată marea artă nu a fost atât de amuzantă.