Pret: 35,00 RON
Disponibil in 1-3 zile!

Manastirea din Parma - Gramar

Descriere: STENDHAL - MĂNĂSTIREA DIN PARMA
- Editura Mondoro - Gramar

În iarna anului 1830 şi departe de Paris, a fost scrisă povestirea aceasta. Cu mulţi ani mai înainte, pe când armatele noastre (franceze) colindau Europa, întâmplarea m-a dăruit cu un bilet care mă îndreptăţea să locuiesc în casa unui canonic. Eram la Padova, oraş fericit, în care, ca şi în Veneţia, plăcerea este lucrul de căpetenie în aşa fel, că nu-ţi lasă vreme să te gâlceveşti cu vecinii. Şederea acolo prelungindu-mi-se, canonicul şi eu legarăm prietenie.
Trecând iarăşi prin Padova, către sfârşitul lui 1830, alergai la casa bunului ecleziast: el nu mai trăia, ştiam, dar voiam să revăd salonul în care petrecuserăm atâtea seri plăcute şi, de-atunci, de multe ori regretate. Îl găsii pe nepotul bătrânului şi pe soţia acestui nepot, care mă primiră ca pe un vechi amic. Mai veniră şi alte câteva persoane şi nu ne-am despărţit decât foarte târziu; nepotul adusese de la cafeneaua Pedroni o cremă excelentă. Ceea ce ne-a făcut să veghem atâta a fost povestea ducesei Sanseverina, la care făcu aluzie cineva. Şi nepotul îmi istorisi povestea ei, pe de-a întregul.
În ţara în care plec, am mărturisit eu, nu se pomeneşte o casă ca a dumneavoastră şi, ca să-mi petrec lungile ore ale serii, voi scrie romanul vieţii plăcutei noastre ducese, Sanseverina. Îl voi imita pe bătrânul nostru povestitor Bandello, episcop de Agen, care ar fi crezut că săvârşeşte o crimă, dacă ar fi neglijat adevăratele împrejurări ale unei istorii sau i-ar fi adăugat altele.
— În acest caz, grăi nepotul, vă voi împrumuta analele unchiului meu, care, la articolul Parma, menţionează câteva dintre intrigile de la curtea aceea, din vremea când ducesa făcea senin sau nori, după plac, dar, luaţi seama! ea nu poate fi luată drept morală şi acum, când alergaţi după puritate evanghelică în Franţa, poate să vă hărăzească faima de asasin.
Public nuvela aceasta, fără să schimb ceva în manuscrisul din 1830, ceea ce poate avea două inconveniente:
Întâi pentru lector: personajele fiind italiene, îl vor interesa poate mai puţin, inimile din această ţară deosebin- du-se mult de inimile franceze: italienii sunt sinceri, oameni cumsecade şi rostind fără temere cele ce gândesc. Numai întâmplător au vanitate, care la ei se schimbă în pasiune şi ia numele de „puntiglio”. În sfârşit, sărăcia nu are nimic caraghios printre ei.
Al doilea inconvenient este cu privire la autor: Mărturisesc că am îndrăznit să las personajelor asperităţile caracterelor lor. Dar ca răsplată, declar sus şi tare că am acoperit multe din acţiunile lor, cu cea mai morală defăimare. De ce le-aş fi dat oare înalta moralitate şi graţiile caracterelor franceze, iubitoare de avuţie mai presus de orice şi care nu păcătuiesc nici din ură, nici din iubire? Italienii din povestea aceasta sunt cu totul altfel. De-altminteri, mi se pare că de câte ori ai intra din sud cu zece leghe spre nord, aşa precum ai găsi o nouă privelişte, ai afla un roman nou. Amabila nepoată a canonicului o cunoscuse şi o iubise mult pe ducesa Sanseverina, şi m-a rugat să nu schimb nimic din aventurile acesteia, nici chiar pe cele defăimătoare.

AUTORUL - 23 ianuarie, 1830.

Recomanda unui prieten Printeaza

Alte carti de Stendhal

Bookmark and Share

Autori: Stendhal | Editura: Gramar | Anul aparitiei: 2012 | ISBN: 978-606-8395-01-2 | Numar de pagini: 416 | Categorie: Autori clasici straini  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Venin

Pret: 34,00 RON
Pret: 30,60 RON
-10%

Colin Falconer

Venin

A început asemenea unei povestiri din Kama Sutra. O fermecatoare frantuzoaica si un tanar indian înlantuiti de o mistuitoare, dar ilicita pasiune. Rezultatul este Michel. Aruncat în strada, va creste în mijlocul periculoasei si ferocei lumi interlope a Saigonului. Dar va supravietui hranit de ura si o nelimitata dorinta de razbunare fata de cei care considera ca l-au tradat. Posedat de o formidabila, dar primitiva energie sexuala, un teribil spirit malefic si manat de o violenta fara mila, va lasa o dara de sange ce se va întinde din mahalalele Bombay-ului pana pe bulevardele Parisului. Iar atunci cand justitia va încerca sa-si dea verdictul, destinul îi va juca o ultima si ironica festa...

  

Potirul de sub stanca, vol. 1 din seria

Pret: 29,90 RON
Pret: 23,92 RON
-20%

Susan Cooper

Potirul de sub stanca, vol. 1 din seria Taramul Intunericului .

Una dintre cele mai faimoase şi îndrăgite serii fantasy din toate timpurile. O operă clasică a literaturii pentru copii, inspirată din legendele arthuriene şi mitologia celtică Cărţile din seria Tărâmul întunericului au fost distinse cu premiile Newbery Medal, Newbery Honor şi Margaret A. Edwards Award Seria Tărâmul întunericului ecranizată în 2007 de 20th Century Fox. îi are în rolurile principale pe Jonathan Jackson şi Alexander Ludwig Trailer-ul filmului: http://www.youtube.com/watch?v=fDCwHOPLUr4 „O experienţă de neratat!” – SCHOOL LIBRARY JOURNAL De-a lungul timpului, forţele Binelui şi Răului s-au înfruntat fără încetare, menţinând echilibrul, dar ori de câte ori forţele Răului devin prea puternice, apare un erou al Binelui care le face să se retragă. Acum, când Răul atacă din nou, trei copii se trezesc în mijlocul unui război mistic. Jane, Simon şi Barney Drew descoperă întâmplător un manuscris vechi şi pornesc într-o aventură pasionantă şi înspăimântătoare, pe urmele unui potir legendar ascuns cu multe secole în urmă. Cei trei înfruntă forţele Răului cu ajutorul misteriosului unchi Merry, ...

  

Papillon (Vol.1+2)

Pret: 0,00 RON

H. Charriere

Papillon (Vol.1+2)

STARE foarte BUNA

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark