Descriere: Aţi aflat deja de la şcoală despre Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (adică al Munteniei), care a domnit între 1386 şi 1418, ducând lupte grele cu turcii. Apoi, probabil aţi citit sau poate chiar aţi învăţat pe dinafară, din Scrisoarea III a lui Eminescu, superba evocare a bătăliei de la Rovine: înainte de înfruntare, sultanul îl sfidează pe Mircea cu aceste cuvinte: „Şi, purtat de biruinţă, să mă-mpiedic de-un moşneag?“ Iată că şi genialul Eminescu s-a înşelat asupra înţelesului epitetului „cel Bătrân", căci pe vremea lui, la noi, cercetările istorice erau abia la început! În realitate, la Rovine, Mircea era foarte tânăr. „Cel Bătrân“ i s-a zis în veacurile următoare, când au ajuns în scaunul Ţării Româneşti şi alţi domnitori purtând (sau luând la înscăunare) acest nume. Atunci când se pomenea de primul voevod Mircea, de marele Mircea, i se spunea „cel Bătrân“, adică „cel Vechi“, cel din vechime. Asta înseamnă „cel Bătrân“. Să ştiţi, de asemenea, că datorită înfăptuirilor şi a nobleţei caracterului său i s-a mai zis şi „cel Mare": Mircea cel Mare. Veţi judeca şi voi, din povestirea care urmează, dacă e vrednic să i se spună astfel.
Autori: Neagu Djuvara | Editura: Humanitas | Anul aparitiei: 2010 | ISBN: 978-973-50-2810-7 | Categorie: Istoria Romaniei
Octav George Lecca
Fără a idealiza nici în trecut, nici în prezent, Lecca redă boieriei ceva din prestigiul castei de odinioară, al faptelor ei de arme, al datoriei sacre împlinite pe câmpul de luptă, al codului onoarei, al acelui adagiu noblesse oblige care a funcţionat cândva şi pe plaiurile mioritice, dâmboviţene, oltene sau bahluiene.
Constantin C. Giurescu
Istoria Bucurestilor - Giurescu.
Lucrare monumentala, Istoria Bucurestilor este o temeinica sinteza, in care alcatuirile urbei si analiza de detaliu se imbina cu perspectiva de ansamblu si cu evolutia in timp. In 1967, anul aparitiei primei sale editii, Istoria Bucurestilor reprezenta cea mai cuprinzatoare monografie din cate aparusera pana atunci. Astazi, dupa 42 de ani, si-a pastrat acest loc. Impunatorul volum Istoria Bucurestilor de Constantin C. Giurescu apare in colectia Planeta Bucuresti, intr-o editie revizuita de Dinu C. Giurescu. Constantin C. Giurescu, unul dintre cei mai de seama istorici romani, s-a nascut in 1901. A fost profesor la Facultatea de Litere si Filozofie, profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, membru titular al Academiei Romane. In calitate de membru al Partidului National-Liberal Gheorghe Bratianu, a fost deputat de Putna (azi Vrancea) in 1932, 1933 si 1937. Intre februarie – septembrie 1939 a fost rezident regal al Tinutului Dunarea de Jos, iar intre septembrie 1939 si iunie 1940 a fost ministru de Stat, apoi ministru al Propagandei Nationale. A fost detinut politic la Sighet intre 1950-1955. Opera sa stiintifica inglobeaza peste 350 de articole, studii si ...
Petre Otu, Aurel Pentelescu coord
Generalul Vasile I. Mocanu la 80 de ani.
Acest volum omagial marchează cele opt decenii de viaţă ale generalului Vasile I. Mocanu, din care mai mult de jumătate le-a dedicat instituţiei ostăşeşti în calitate de cadru activ. A parcurs toate treptele ierarhiei militare, de la locotenent la general, ocupând funcţii în mai multe structuri militare şi garnizoane ale ţării. Generalul de brigadă (ret.) Vasile I. Mocanu este în primul rând istoric şi profesor, el activând, în această dublă calitate, la Academia Militară timp de peste 30 de ani, în perioada octombrie 1959 şi februarie 1990. După pensionarea sa, şi-a continuat activitatea ştiinţifică, publicând mai multe volume de real interes, pe teme de istorie militară românească şi universală. Cartea de faţă cuprinde un amplu interviu realizat de către colonelul (r) dr. Aurel Pentelescu şi mai multe studii şi evocări dedicate aniversării generalului de brigadă (ret.) Vasile I. Mocanu.