Descriere: Căință, căință. Pocanie. Pocăință.
A doua zi, precum mă înțelesesem cu Petre, ne-am întâlnit la intrarea în Grădina Botanică. Era o zi de iulie tocmai potrivită pentru o plimbare și o ședere de câteva ceasuri într-un astfel de loc.
Am convenit să ne vedem, pe cât cu putință, în fiecare zi, afundându-ne în trecuturi spre a căuta să înțelegem diacronia prezentului.
în om e închisă enigma universului, afirmă Părintele nostru Daniil de la Rarău. Dezlegarea aceasta se face însă prin Hristos . Hristos este libertatea în suferință, în vreme ce Antihristul este fericirea în constrângere.
Parcă nicicând Planeta n-a respirat mai necesar îndemnul Botezătorului "Pocaiți-vă, căci s-a apropiat împărăția Cerurilor!" Și parcă niciodată omenirea n-a fost mai ignorantă față de substanțialitatea acestui îndemn și față de toate celelalte mesaje centrate pe apelul la pocăință, repetate de nenumărate ori de Mântuitorul Hristos și de câtre Apostoli.
Autori: Cornel Constantin Ciomazga | Anul aparitiei: 2014 | ISBN: 978-973-87180-1-2 | Numar de pagini: 322 | Categorie: Istorie
Melinda Gates
Un moment de ascensiune CUM EMANCIPAREA FEMEII SCHIMBĂ LUMEA
Fete de nici zece ani, obligate să se căsătorească, femei cărora le este interzis prin lege să iasă pe stradă dacă se duc altundeva decât acasă sau la muncă. Ființe chinuite care nu știu ce este odihna și nu au parte nici măcar de o vorbă bună din partea soților. Sunt doar câteva exemple, nu dintre cele mai șocante, ale unei situații inadmisibile: într-o vreme în care conceptul de „emancipare a femeii“ a devenit ceva banal în unele medii occidentale, în alte zone din lume, femeile suportă nedreptăți revoltătoare. Ele nu au niciun drept să-și decidă propria soartă. Este motivul pentru care Melinda Gates a pornit o campanie fără precedent de ajutorare a acestora, în țări din Africa și din Asia. O acțiune care, după o sintagmă deja celebră, se poate numi o adevărată „revoluție a inimii“. Autoarea nu numai că oferă sprijin material femeilor din mediile defavorizate, dar și trăiește și muncește cot la cot cu ele, pentru a le înțelege mai bine nevoile și aspirațiile.
Gheorghe Onișoru
Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca
„Pecetea lui Stalin este o lucrare care îşi propune să ne introducă în culisele luptei pentru putere din România anilor 1948 – 1952, pornind de la evenimentele care au condus la înlăturarea din fruntea Partidului Muncitoresc a tripletei Ana Pauker – Vasile Luca – Teohari Georgescu. Bazându-se prepondent pe informaţiile din arhivele comunismului şi ale Securităţii, autorul aduce în discuţie numeroase elemente legate de lupta pentru putere în partidul comunist, de contextul care a condus la pactul cu legionarii şi, mai ales, despre rolul nefast al lui Stalin asupra istoriei românilor.” *** În spatele lucrării pe care vă invit să o parcurgeţi, dragi cititori, se află un proiect de cercetare început acum 15 ani. Totul a debutat în momentul în care am avut prilejul să studiez în Arhiva Serviciului Român de Informaţii, care tocmai devenise accesibilă istoricilor, voluminoasele dosare care cuprindeau documente privind urmărirea, anchetarea şi actele trimise instanţelor de judecată în câteva cazuri celebre care au marcat istoria României după 6 martie 1945. Între altele, urmărind în anul 1997 cazul fostului Partid Naţional ...
Constantin CORNEANU
Sub povara marilor decizii. România și geopolitica marilor puteri. 1941-1945.
MOTTO: „Ce-au fost românii pe când eu n-am fost, ce vor fi ei când eu n-oi mai fi ?” Mihai Eminescu Conjuraţia politicienilor de la Bucureşti, defetismul unor înalţi comandanţi militari de pe front, trădarea, incapacitatea de comandă şi iniţiativă în luptă a unor conducători militari, frica de răspundere, erorile de ordin strategic ale aliatului german şi nu în ultimul rând inamicul aveau să contribuie la pierderea Bătăliei Moldovei (19-23 august 1944) şi, implicit, a „Bătăliei pentru Armistiţiu”. În urma actului de la 23 August 1944, România a oferit un avantaj inimaginabil, în marele joc al geopoliticii mondiale, pentru liderii de la Moscova, şi va deveni ţara care a favorizat, în mod substanţial, înaintarea Armatei Roşii spre Sud-Estul şi Centrul Europei, creându-se, astfel, condiţiile pentru instaurarea „regimurilor de democraţie populară”. Constantin CORNEANU Volumul istoricului Constantin CORNEANU relevă modul în care politicienii şi liderii militari de la Bucureşti, tributari unor principii învechite în ceea ce priveşte înţelegerea noilor mişcări din arena relaţiilor internaţionale, au gestionat ...