Descriere: MOTTO:
„Ce-au fost românii pe când eu n-am fost,
ce vor fi ei când eu n-oi mai fi ?”
Mihai Eminescu
Conjuraţia politicienilor de la Bucureşti, defetismul unor înalţi comandanţi militari de pe front, trădarea, incapacitatea de comandă şi iniţiativă în luptă a unor conducători militari, frica de răspundere, erorile de ordin strategic ale aliatului german şi nu în ultimul rând inamicul aveau să contribuie la pierderea Bătăliei Moldovei (19-23 august 1944) şi, implicit, a „Bătăliei pentru Armistiţiu”. În urma actului de la 23 August 1944, România a oferit un avantaj inimaginabil, în marele joc al geopoliticii mondiale, pentru liderii de la Moscova, şi va deveni ţara care a favorizat, în mod substanţial, înaintarea Armatei Roşii spre Sud-Estul şi Centrul Europei, creându-se, astfel, condiţiile pentru instaurarea „regimurilor de democraţie populară”.
Constantin CORNEANU
Volumul istoricului Constantin CORNEANU relevă modul în care politicienii şi liderii militari de la Bucureşti, tributari unor principii învechite în ceea ce priveşte înţelegerea noilor mişcări din arena relaţiilor internaţionale, au gestionat politica internă și externă a României în perioada 1939-1945. România avea să intre, la 22 iunie 1941, într-un conflict al continentelor, al civilizaţiilor, al raselor și al rezervelor economice mondiale, cusperanţa că viitoarea pace va reprezenta o soluţie de esenţă istorică, de perspectivă şi de organizare durabilă, care să poată aduce, în acelaşi timp, o soluţie de echilibru al raselor şi al continentelor, un sistem economic de organizare, de dominare şi de distribuire a materiilor prime, un sistem de organizare politică şi regională, care să creeze funcţiuni şi organisme noi, pentru ca popoarele să-şi poată salva existenţa. Volumul SUB POVARA MARILOR DECIZII analizează acest efort politico-militar al decidenților de la București. Autorul se focalizează asupra relațiilor internaționale, bătăliilor semnificative din cel de Al Doilea Război Mondial, a modului în care după Bătălia Stalingradului, de la cumpăna anilor 1942-1943, orice înţelegere a rolului şi locului României, în rezolvarea „problemei ruse”, devenise imposibilă încondiţiile în care destinul nostru istoric ne împinsese în vârtejul disensiunilor dintre Marile Puteri.
...În ediția pe care o propunem, autorul a adus noi informații documentare și noi argumente științifice care întregesc imaginea de ansamblu asupra epocii cercetate, relevând foarte bine epoca, personalitățile, atitudinile și mutațiile politico-miliare care au influențat destinul României în acea perioadă istorică. Volumul evidențiază faptul că având o poziţie geopolitică şi strategică deosebită, România a reprezentat mai mult pentru Europa şi pentru o serie de centre de putere decât au considerat liderii politico-militari ai ţării din perioada 1919-1945. Personal cred, că este una dintre cele mai valoroase contribuții românești pe tema celui de-Al Doilea Război Mondial.
Prof. univ. dr. Adrian CIOROIANU
În această a doua ediţie a cărţii sale, Constantin Corneanu a inclus noi surse documentare, prin care au fost întărite argumentele din precedenta ediţie, oferind specialiştilor, dar şi publicului larg iubitor de istorie, şansa de a cunoaşte locul şi rolul Românie în geopolitica perioadei analizate. Dar şi de a reflecta asupra unei etape complicate din trecutul apropiat al poporului român şi a trage învăţămintele trebuitoare pentru ziua de astăzi şi mai ales pentru cea de mâine.
Prof. univ. dr. IOAN SCURTU
Autori: Constantin CORNEANU | Editura: Cetatea de Scaun | ISBN: 978-606-537-190-3 | Numar de pagini: 570 | Categorie: Istorie
Melinda Gates
Un moment de ascensiune CUM EMANCIPAREA FEMEII SCHIMBĂ LUMEA
Fete de nici zece ani, obligate să se căsătorească, femei cărora le este interzis prin lege să iasă pe stradă dacă se duc altundeva decât acasă sau la muncă. Ființe chinuite care nu știu ce este odihna și nu au parte nici măcar de o vorbă bună din partea soților. Sunt doar câteva exemple, nu dintre cele mai șocante, ale unei situații inadmisibile: într-o vreme în care conceptul de „emancipare a femeii“ a devenit ceva banal în unele medii occidentale, în alte zone din lume, femeile suportă nedreptăți revoltătoare. Ele nu au niciun drept să-și decidă propria soartă. Este motivul pentru care Melinda Gates a pornit o campanie fără precedent de ajutorare a acestora, în țări din Africa și din Asia. O acțiune care, după o sintagmă deja celebră, se poate numi o adevărată „revoluție a inimii“. Autoarea nu numai că oferă sprijin material femeilor din mediile defavorizate, dar și trăiește și muncește cot la cot cu ele, pentru a le înțelege mai bine nevoile și aspirațiile.
Andreea-Cristina Mihai
Războiul împotriva „noii violenţe arhaice”: rolul HUMINT în armata viitorului
Nou şi antic în acelaşi timp, fenomenul dezbătut în acest volum se autoindividualizează prin cuplarea a doi factori determinanţi pentru intensitatea activității teroriste. Fervoarea religioasă, reminiscenţă revitalizată a delirului medieval, cuplată cu aproprierea instrumentelor tehnologice, impulsionează și eficientizează manifestările „noului terorism”.
Thomas Sears , Radu Cristea
Prețul libertății. Mărturii din comunism
România a fost cunoscută ca având unul dintre cele mai nemiloase sisteme penitenciare dintre toate țările comuniste. Au fost cazuri când oameni inocenți – tineri și bătrâni, femei și bărbați – au fost arestați și au fost tratați într-un mod crud, chinuiți și batjocoriți. Totodată, România a fost unica țară care avea oameni idealiști, mereu luptând împotriva guvernului comunist nou instalat, visând la o zi când vor reuși să-i alunge din stat. În ciuda temerilor, existau indivizi, cunoscuți ca partizani, care s-au înarmat și au opus rezistență forțelor comuniste. Au existat aproximativ 1.200 grupuri de partizani, care au prevăzut ce va însemna regimul comunist pentru România, și ei au ales să lupte în continuare, în loc să cedeze. Aceste grupuri s-au înarmat și s-au răspândit în munți. Guvernul comunist i-a pus pe lista de priorități, dorindu-și să elimine această opoziție, mai ales pentru că amenința regimul, fiind și o chestiune de ego. Chiar dacă Departamentul Securității Statului sau, prescurtat, Securitatea a fost fondat oficial în 30 august 1948, cu hotărârea cu numărul 221, el exista încă de ...