Descriere: Rezultat al unei impresionante documentari, Tratatul de procedura penala este destinat studentilor facultatilor de drept in vederea pregatirii pentru examenele de promovare si de licenta, masteranzilor facultatilor de drept, candidatilor la admiterea in Institutul National al Magistraturii, candidatilor la admiterea in profesia de avocat, precum si acelora care intentioneaza sa candideze pentru admiterea in alte profesii juridice.
Lucrarea Tratat de procedura penala. Partea speciala este, in egala masura, destinata practicienilor dreptului, cu referire concreta la organele judiciare penale (instante de judecata, procurori, organe de cercetare ale politiei judiciare, alte organe de cercetare penala) si la avocati.
In elaborarea lucrarii a fost folosit materialul legislativ, jurisprudential si documentar existent la data de 1 mai 2014.
Intrucat importanta unei asemenea lucrari stiintifice, aflata in raport direct de proportionalitate cu importanta sociala a procesului penal, conduce la luarea in considerare de catre autor doar a actelor normative in vigoare, s-au avut in vedere, de aceasta data, prevederile cuprinse in noul Cod de procedura penala si in noul Cod penal, care au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014, privite, acolo unde a fost cazul, in paralel cu prevederile din codurile anterioare sau din legile penale speciale ale caror norme de incriminare au fost preluate in noile coduri. De asemenea, autorii au avut in vedere prevederile noului Cod civil si ale noului Cod de procedura civila.
A fost avuta in vedere jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale de pana la data de 1 mai 2014.
Autori: Ion Neagu | Editura: Universul Juridic | ISBN: 978-606-673-385-4 | Numar de pagini: 700 | Categorie: Politica, drept
Marilena Uliescu
Noul Cod Civil. Comentarii. Editia a III-a, conform Noului Cod Civil republicat
Olimpiu Aurelian Sabau-Pop
Coruptia si combaterea fenomenului prin mijloace juridice
Abordarea de catre autor a acestei teme de cercetare se inscrie in contextul social contemporan in care proliferarea fenomenului coruptiei si in mod deosebit penetrarea ei in sferele elitelor politice genereaza o justificata ingrijorare nu numai pe plan national, ci si la nivelul organismelor internationale. Sistematizarea prezentarii infractiunilor de coruptie, in forme ale coruptiei active si ale coruptiei pasive desi prezinta doar un interes doctrinar are meritul de a nuanta mai bine rolul participantilor in cadrul acestei forme de pluralitate de faptuitori cu incriminare disociata. Autorul abordeaza, de asemenea, probleme sensibile ale raspunderii penale a persoanelor juridice straine sau a subsidiarelor acesteia pentru actele de coruptie savarsite pe teritoriul Romaniei, raspunderea penala a persoanelor juridice pentru actele de coruptie in situatia in care managementul acesteia este asigurat de o alta persoana juridica. Meritoriu este si faptul ca autorul isi propune sa iasa din tipicul analizei fenomenului normativ, incercand in ultimul capitol sa faca o evaluare a eficientei sistemului normativ si a mecanismelor sistemului judiciar in combaterea actelor de ...