Descriere: Eşti un englez blazat, cu un singur aliat fidel: halba de bere. Îţi plouă în suflet chiar când e soare afară (destul de rar, nu-i vorbă). Şi dintr-odată te trezeşti cu o moştenire care te transformă în milionar fără griji. Ce faci? În primul rând, ai grijă să ţii Fiscul departe de comoară. Cum? Citind cu atenţie legile, căutând portiţele, mutându-te la Monaco şi devenind turist fiscal. E exact ce face Fred Carton, cu sprijinul unui contabil versat şi cu perspectiva de a-şi transforma existenţa nesărată în clocot meridional. Când ai bani pentru care nu trebuie să munceşti (iar filozofia lui Carton aşază la loc de cinste trândăveala perpetuă), e simplu să devii simpatic, chiar generos. Plajele din sudul Franţei sunt preferabile cârciumilor îmbâscite din Anglia, după cum compania unei tinere cu talent artistic merită aleasă în dauna plânsului pe propriul umăr.
Autori: Guy Bellamy | Editura: Humanitas | Anul aparitiei: 2011 | ISBN: 978-973-50-2459-8 | Categorie: Beletristica
Lucian Boia
Explorarea imaginară a spaţiului
Când oamenii de ştiinţă din secolul XX au demonstrat fără tăgadă că nici Luna, nici Marte şi nici vreo altă planetă din sistemul solar nu sunt locuite, şi nu sunt semne că în univers ar exista vreo urmă de civilizaţie, astrele şi-au mai pierdut din strălucire. De fapt, din mirajul pe care l-au creat încă din Antichitate, de când, şi înfricoşaţi, şi nerăbdători, oamenii îşi caută semeni în infinitul interstelar. Iar această contradictorie speranţă nu s-a manifestat niciodată mai intens ca în imaginarul sfârşitului de secol XIX. A investiga şi a descrie lumile din ceruri şi pe locuitorii lor cu înfăţişări ciudate şi totuşi umane nu mai era doar ocupaţia astronomilor, ci şi a unor scriitori cu un bun renume printre mulţii, foarte mulţii cititori ai epocii. Lucian Boia a cercetat cu minuţie produsele acestei febre a „celorlalţi“ publicate în nenumărate lucrări de popularizare a ştiinţei, romane şi reviste. Mai mult, şi-a completat incursiunea în imaginarul cosmic cu un splendid material iconografic înfăţişând marţieni de toate felurile, seleniţi zburători, peisaje venusiene, canalele de pe Marte, precum şi ...
Adrian Simeon Șerbanescu
Stephen Crane
Nu ne ajuta cu nimic sa presupunem ce ar fi putut scrie Stephen Crane despre razboaiele mondiale daca ar fi trait. Într-un fel sau altul, ar fi fost cu siguranta implicat în ele. Nici un alt om nu a avut un simt mai rafinat al razboiului si al aventurii personale si nici nu s-a priceput sa le descrie mai bine. Putini scriitori din prezent ar putea sa redea atat de bine poezia miscarii, asa cum se manifesta ea în toiul bataliei, sau sa înfatiseze actul izolat de eroism în simplitatea si în teroarea lui totala. ASALTULNu ne ajuta cu nimic sa presupunem ce ar fi putut scrie Stephen Crane despre razboaiele mondiale daca ar fi trait. Într-un fel sau altul, ar fi fost cu siguranta implicat în ele. Nici un alt om nu a avut un simt mai rafinat al razboiului si al aventurii personale si nici nu s-a priceput sa le descrie mai bine. Putini scriitori din prezent ar putea sa redea atat de bine poezia miscarii, asa cum se manifesta ea în toiul bataliei, sau sa înfatiseze actul izolat de eroism în simplitatea si în teroarea lui totala. Comentarii la produsul ASALTULFii primul care scrie un comentariu !