Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

VECHI MAESTRI

Descriere: Vechi maestri se hraneste din acele ingrediente care fac inconfundabila creatia lui Thomas Bernhard: stilul provocator, franchetea adesea brutala, muzicalitatea discursului narativ, reflectia deziluzionanta ce trece pe neasteptate in ilaritate. Personajul principal este criticul muzical Reger, care, de peste trei decenii, viziteaza din doua in doua zile un muzeu vienez pentru a contempla unul si acelasi tablou, Barbatul cu barba alba al lui Tintoretto. In Reger cititorul intalneste un personaj iconoclast care refuza sa se adapteze masei ghidate de instinctul de turma. El nu se sfie ste sa-si indrepte tirul necrutator asupra institutiilor statului austriac sau asupra titanilor din arta si filosofie. Polemica de un comic irezistibil cu Martin Heidegger este un exemplu stralucit al artei verbale bernhardiene, cu fluxul sau ritmat si imprecatia sa lirica. Daca astazi Bernhard insusi face parte din canonul literaturii de limba germana, exercitiul demolator aplicat vechilor maestri arata ca el nu si-a dorit sa devina o autoritate.

Recomanda unui prieten Printeaza

Alte carti de BERNHARD, Thomas

Bookmark and Share

Autori: BERNHARD, Thomas | Editura: Paralela 45 | Anul aparitiei: 2005 | ISBN: 973-697-573-8 | Numar de pagini: 246 | Categorie: Beletristica  

  

Adauga comentariu


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu. Access cont sau Creare cont nou

  

Karte.ro va recomanda:

Intuneric La Amiaza - Koestler

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat
-20%

Arthur Koestler

Intuneric La Amiaza - Koestler

Incaput pe mana anchetatorilor stalinisti, Rubasov descopera alt chip al revolutiei pe care a slujit-o cu devotament, nepasator fata de crimele pe care aceasta le-a comis in numele unor idealuri fara acoperire. Aidoma atator militanti bolsevici, intrat in diabolicul mecanism al anchetelor din temnitele comuniste, Rubasov accepta sa recunoasca public crimele imaginare ce i se pun in seama. Logica de gheata a actiunii revolutionare care l-a calauzit mereu se topeste in singuratatea celulei, lasand loc framantarilor... O carte cu memorie, o carte grava, o carte care impresioneaza. Obligatorie pentru cei care vor 'sa stie'.

  

Oameni inaintea oamenilor

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat
-10%

Robert Foley

Oameni inaintea oamenilor

Reputat specialist in paleoantropologie, Robert Foley prezinta, dintr-o perspectiva evolutionista, 'nasterea' lui Homo sapiens. O lucrare atragatoare, cu un limbaj accesibil, care ne arata cat de departe sunt teoriile actuale de simplitatea evolutionismului darwinist.

  

Domnisoara Christina- Eliade

Stoc anticariat
ce trebuie reconfirmat

Mircea Eliade

Domnisoara Christina- Eliade

Fidel abstragerii din cotidian a eroilor prozei sale fantastice, Mircea Eliade ofera cu romanul "Domnisoara Christina" (1936) o varianta moderna a povestilor cu strigoi, omniprezente in folclorul romanesc. Numai ca in "povestea" sa accentul cade nu atat pe groaza celor vii in fata mortilor in viata, ca in romanul gotic, cat pe misterul intrepatrunderii dintre lumea de aici si cea de dincolo. Asa se face ca toate personajele adunate in casa de la tara a familiei Moscu sunt asaltate de jocul semnelor palpabile venite din acel altundeva, care li se strecoara in incaperi si in suflet, intorcandu-i spre intimplari de demult, ravasindu-le viata si cerandu-si tributul. Maiestria autorului sta in firescul straniu cu care impleteste cele doua lumi, iar insondabila adancime a acestui mister intre mistere e potentata aici de dulcele fior de care ne lasam cuprinsi cu totii: personaje, autor si cititori deopotriva.

  
Viziteaza magazinul Karte.ro pe ShopMania Acceptance Mark