Descriere: La inceputul secolului al XX-lea isi face intrarea pentru prima data revolutionarul pur al distrugerii, nihilistul insensibil la suferinta umana; necerand si neoferind niciodata indurare, neavand alt scop decat distrugerea, el a lasat pe pamant urme de nesters, primele doua dintre cele mai distructive miscari revolutionare fiind influentate de catre el, iar fara el poate ca aceste miscari nu ar fi existat niciodata. Arma principala a terorii este dezumanizarea; ea se hraneste cu secrete, batjocura, amenintari si zvonuri; nu indrazneste niciodata sa se arate la lumina zilei, deoarece astfel ar fi vazuta asa cum este cu adevarat, atat de dispretuitoare si de ofensiva fata de demnitatea umana, incat ar fi abolita de catre furia trezita a poporului. Asa cum teroarea isi asigura supravietuirea doar prin cresterea campului sau de iresponsabilitate, tot la fel libertatea isi asigura supravietuirea prin cresterea campului sau de responsabilitate, prin permiterea unor libertati din ce in ce mai mari in cadrul legii. Dar atacul impotriva nihilismului trebuie purtat prin intermediul a ceva mult mai implacabil decat propriul nostru exemplu. Orice arma psihologica - radio, film, invatatura din scoli si universitati, ziare - trebuie sa fie plasate in slujba celor care lupta impotriva conspiratiei nihiliste, iar aceste arme trebuie ascutite bine. Grupuri intregi de oameni liberi trebuie sa fie trimise peste tot, pentru a reprezenta democratia, in lupta sa impotriva nihilismului.
Autori: Robert Payne | Editura: Deceneu | Numar de pagini: 304 | Categorie: Istorie
Neagu Djuvara
Civilizatii Si Tipare Istorice
Paris, 20 oct. 1971Draga prietene, multumesc pentru carte, a carei actualitate ma frapeaza mai mult decat atunci cand am citit-o in manuscris. Doresc ca lucrarea dumitale sa suscite ecoul meritat si iti trimit toata prietenia mea.Emil Cioran „In umbra civilizatiei majore, inainte ca aceasta sa dispara la randul ei, cate alte culturi n-au pierit fara urma! Aceasta imensa drama e astazi traita de multi cu nespusa intensitate. Trebuie sa apartii unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar inainte de a inflori, pentru a intelege nesfarsita disperare a acelora care asista neputinciosi la disparitia inexorabila a celor mai pretioase valori ale lor. Cu fiecare cultura care moare, o floare unica se vestejeste pentru a nu mai renaste, o mireasma incomparabila se risipeste pentru totdeauna. Exista comori de intelepciune si poezie in cele mai mici idiomuri, ca si in conceptia despre lume a celui mai mic trib destinat disparitiei. Toate sunt pierdute - pierdute pentru totdeauna si pentru totL in viata popoarelor, ca si in toata Creatiunea, ceea ce izbeste cel mai mult si scandalizeaza intr-adevar spiritul este risipa Naturii. Cei care astazi sunt privilegiati si ...
Francis Fukuyama
America la rascruce - Democratia, puterea si mostenirea neoconservatoare.
Se poate pune intrebarea de ce si-ar dori Statele Unite sa-si asume obligatii fara a fi necesar, cand sunt la apogeul puterii in raport cu restul sistemului international. Institutiile internationale sunt pentru liliputanii lumii, care nu au alta cale de a-l lega pe Gulliver. America este suverana nu doar peste propriul teritoriu, ci si peste o mare parte a globului; de ce sa schimbe lucrurile? Desigur, aceasta a fost intrebarea pe care le-au pus-o atenienii melienilor in vestitul dialog al lui Tucidide.
Annie Besant
Intelepciunea divina, adevarata Teozofie, nu este, dupa cum se considera indeobste, o adaptare diluata a Hinduismului, Buddismului sau Taoismului, nici a vreunei religii particulare; ea este la fel de bine Crestinismul ezoteric, dar si Buddismul ezoteric. Ea apartine tuturor religiilor, fara nici o exceptie.